La doar doi ani și cinci luni, Alexandru Botorea dă lumii întregi o lecție de viață.
Rămas cu chipul desfigurat în urma exploziei unei mașini, băiețelul din Mureș ne învață cum să fim, din nou, oameni. Donatori din toată lumea și-au unit forțele și, împreună cu Asociația „Salvează o inimă”, i-au dat lui Alex șansa unui viitor mai bun decât cel înnegrit de arsurile suferite. Ajuns la Spitalul Acibadem din Turcia, copilul a trecut printr-o operație de 11 ore și a ieșit, și de această dată, învingător.
Drumul spre recuperare e lung, după cum aflăm din interviul realizat de Gabriel Tudor cu doctorul Mehmet Mutaf, specialist în Chirurgie Plastică, Estetică și Reconstructivă, clasificat în primii zece specialiști din lume.
Gabriel Tudor (Asociația „Salvează o inimă”): Cum l-ați descrie pe Alexandru Botorea în câteva cuvinte?
Dr. Mehmet Mutaf (Spitalul Acibadem din Turcia): Alex a avut marea neșansă de a i se întâmpla un asemenea dezastru în prima parte a vieții. Situația lui a fost unică pentru mine, deoarece pielea și țesuturile sale au fost complet distruse în anumite locuri. Alex este un băiat drăgălaș, dar și o provocare. Am și eu un fiu, așa că știu ce înseamnă să fii părinte. În același timp, știu cum e să salvezi un copil și vreau să mulțumesc asociației voastre. Fără voi nu l-aș fi putut întâlni pe Alex. Voi m-ați adus la el prin ajutorul pe care i l-ați oferit, și pe care îl apreciez, și vă rog să continuați să sprijiniți acești copii!
Băiețelul de doi ani și jumătate a ajuns la Spitalul Acibadem din Turcia cu chipul complet desfigurat de arsuri de gradul 3 și 4, provocate de explozia mașinii bunicului său. Alex avea nevoie de un alt miracol, pe lângă cel de a rămâne în viață. Aici ați intervenit dumneavoastră! Pe 26 august l-ați operat pentru prima dată pe copil. Cum a decurs intervenția și cum se simte Alexandru acum?
Am vești bune pentru toți cei care sunt alături de Alex și așteaptă să afle noutăți despre el. Astăzi (ziua interviului, 4 septembrie) este a opta zi post-operație și, pentru prima dată, ieri a deschis ochii cu noile sale pleoape și astăzi poate vedea în jur. Operația a fost destul de dificilă și a durat mult, în jur de 11 ore.
Poate părea o veșnicie…
Da, pentru că pacientul este atât de mic, are doar doi ani și jumătate. A fost cu adevărat riscantă, dar această operație – primul stadiu al reconstrucției – este un fel de fundație pentru mine. De aici înainte pot trece la altă etapă. Vom avea rezultate mai bune cu fiecare pas făcut. Primul stadiu a decurs exact cum am plănuit. Am lucrat mai mult la pleoape, nas și buzele superioare, dar și la zona obrajilor. Pleoapele lui Alex erau unite complet de nas, nu era nicio margine între cele două, nici canale lacrimale. Am restabilit legăturile dintre pleoape și nas folosind propria piele a copilului. Umflăturile au scăzut acum și astăzi am primit niște fotografii pe telefon în care Alex se joacă cu tatăl său, ceea ce este un lucru extraordinar pentru mine. Urmează să îi pun expandere tisulare (dispozitive pentru dilatarea țesuturilor). Pentru a extinde pielea, vom folosi niște baloane de silicon pe care le umflăm periodic până când obținem o zonă mai mare de piele. O să îi pun sub piele aceste expandere după vreo zece zile, iar apoi sperăm să avem destulă piele pentru a-i reda întregul chip.
Drumul către recuperare este unul lung, în condițiile în care Alex mai are nevoie de două operații. Ce urmează? Când va avea loc următoarea intervenție și ce beneficii îi va aduce copilului?
Următoarea operație va fi peste aproape două luni. Atunci vom înlătura cu totul țesuturile cicatrizate de pe restul feței și de pe gât, îi vom reface chipul cu ajutorul țesuturilor expandate și apoi intenționez să îi eliberez maxilarul inferior, restricționat de țesuturile cicatrizate. Există un fel de blocaj în dezvoltarea maxilarului inferior, care nu poate crește cu timpul din cauza presiunii. Așa că îl voi elibera și îi voi reda dimensiunea normală. În plus, vom rezolva problema contracturii din zona cervicală, după care vom lua o pauză de șase luni sau poate un an. Va trebui să lucrăm și la mâini, de asemenea, căci a pierdut toate degetele.
Pot fi reconstruite?
Am de gând să transfer degete de la picioare la mâini și să reconstruiesc urechile, chiar înainte de a atinge vârsta școlară. Vreau să închei procedurile majoritar estetice, incluzând aici și urechile, înainte de a merge la școală, pentru că nu vreau ca ceilalți copii să râdă de Alex și să-l facă să sufere. Vom lua degete de la picioare și le vom transfera, microchirurgical, la mâini. Fiecare transfer de deget va dura cel puțin șapte sau opt ore. Scopul este de a crea acea funcție de bază de a apuca obiecte, creată de degetul mare, al doilea și al treilea deget. Dacă reușim asta, Alex va putea face orice cu propriile mâini. E foarte important pentru viitorul lui!
V-ați confruntat până acum cu un caz similar?
Am avut cazuri foarte asemănătoare, dar nu a fost vorba de copii atât de mici. Alex este cea mai tânără victimă a arsurilor și aproape cea mai serios afectată. Dar datorită rezultatelor bune obținute în situații similare, suntem încrezători în tehnologia medicală și în tehnicile chirurgicale, iar oamenii care l-au ajutat pe Alex și l-au încurajat trebuie să aștepte, să aibă răbdare și încredere în noi, că totul va fi bine.
Pot fi acești copii așa cum erau înainte de tragedie?
Ceea ce se pierde cu timpul nu poate fi redat întocmai cum a fost anterior. Noi încercăm să-l facem pe Alex normal, poate nu chiar frumos, dar normal…
Funcțional…
Funcțional, plus că fiecare individ are nevoie de un loc în societate. Visez să-i creez un nou chip care să-l facă să se simtă confortabil în lume, fără ca alții să se uite urât la el, dar nici societatea să nu fie deranjată de aspectul său exterior. Reconstrucția feței lui Alex va fi făcută cu succes, sunt sigur de asta!
Operațiile de care Alex Botorea are nevoie costă mai mult decât își pot permite părinții. Despre ce cheltuieli vorbim?
Apreciez inițiativele de strângere de fonduri. Avem grupuri similare cu aceeași misiune și la noi în țară. Cazul poate fi urmărit și pe rețelele de socializare, care sunt foarte interesate de viitorul lui Alex și oferă și ele un oarecare sprijin. În plus, institutul nostru, echipa mea îl vor ajuta și vă vom face vouă treaba mult mai ușoară. De exemplu, în calitate de chirurg nu voi cere mulți bani sau alte beneficii, pentru că Alex este și băiatul nostru. Acum mă urăște, apropo, pentru că de fiecare dată când îl vizitez, îl ating sau fac altceva, iar pe fața sa proaspăt operată acest lucru poate fi dureros, desigur. Urăște limba turcă, imediat ce ne aude vorbind începe să plângă… Dar în timp va înțelege ce am făcut eu, voi, noi împreună pentru viitorul lui. Poate într-o zi, când voi fi bătrân și el va fi un tânăr arătos și puternic, voi avea ocazia să vorbesc cu el. Sper la o astfel de zi în viitor!
Dincolo de sprijinul financiar venit din toată lumea, oamenii s-au rugat. Cu toții am rostit o rugăciune pentru ca Alex să fie bine. Dumneavoastră, personal, ați simțit mâna lui Dumnezeu la lucru, în tot acest timp?
Desigur, fără acel sentiment nu aș fi reușit nimic. Lucrez asupra oamenilor, nu asupra unor mașinării! Toți suntem creați de același Dumnezeu și fără puterea Lui nu aș fi la nivelul la care sunt în carieră și în viață, așa că Îi sunt foarte recunoscător. În cazul lui Alex, am observat că a fi bun este un lucru de bun-simț pe care îl împărtășim cu toții.
Campania umanitară, derulată la nivel internațional de Asociația “Salvează o inimă”, continuă pentru strângerea fondurilor necesare și pentru a doua operație, care costă 40.000 Euro, cât și pentru tratamentul recuperatoriu. Cei interesați pot dona pe platforma oficială de donații online, https://salveazaoinima.ro/campaigns/alexandru-botorea/
Prof. Dr. Mehmet Mutaf este clasificat în primii zece medici plasticieni din lume, fiind specializat în Chirurgia Plastică, Estetică și Reconstructivă, Chirurgia Oro-buco-maxilofacială și Microchirurgia mâinii. A dezvoltat tehnici noi de intervenție în cele trei discipline, iar pacienții îl caută din lumea întreagă pentru: microchirurgie, reconstrucția feței în urma accidentelor sau cancerului, rinologie, reconstrucția gurii, cancer de piele, reconstrucția glandei mamare, reconstrucția urechii sau a extremităților (mâini și picioare). În prezent, prof. dr. Mehmet Mutaf activează în cadrul clinicii sale „Dr. Mutaf International” din cadrul Spitalului Acibadem Bodrum, Turcia.
Asociația “Salvează o inimă” a fost inființată pe data de 17 decembrie 2012, și își dorește să reunească sub același acoperiș un număr cât mai mare de profesioniști din diferite domenii, oameni bine pregatiți și motivați, oameni de bine, oameni simpli, cinstiți și onești, oameni care cu suflet și dedicare pot ajuta în campaniile și proiectele noastre și astfel împreună să ne atingem scopul final de a lăsa copiilor noștri o moștenire valoroasă, mărturie a faptului că noi oamenii, comunitatea în ansamblul ei, suntem tot ce trebuie și suficient pentru ca lucrurile să meargă într-o direcție bună