22 de producții în Zilele Filmului Românesc la TIFF – galerie foto –

22 de povești românești, 14 lungmetraje și 8 scurtmetraje, unele prezentate în premieră absolută, se regăsesc în mult-așteptata secțiune Zilele Filmului Românesc, la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).
Zilele Filmului Românesc la TIFF vor fi prezentate în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

 

Poarta Alba stillPatru lungmetraje vor rula în premieră absolută la TIFF. Poarta Albă, de Nicolae Mărgineanu, e drama a doi studenți care ajung în lagărul de muncă forţată canalul Dunăre-Marea Neagră în 1949, şi îi are în distribuție pe Cristian Bota, Sergiu Bucur și Bogdan Nechifor. În Cripta, noul film a lui Corneliu Gheorghiță (Europolis), un om de afaceri francez rămâne prizonier între zidurile unei curți din Băile Herculane. Serge Riaboukine, actor cu zeci de filme și piese de teatru în portofoliu și un Leopard de Bronz la Locarno pentru rolul din Peau d’homme cœur de bête (1999), face un rol memorabil. Artistul vizual Daniel Djamo debutează la TIFF cu Un ultim an în 114 minute, un jurnal filmat al ultimului an din viața bunicii sale. „Acest documentar temerar, intens şi absolut sfâșietor este revelația mea personală din programul ZFR al acestui an”, declară Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.

Va avea premiera mondială la TIFF, în afara competiției ZFR, comedia America, venim!, debutul lui Răzvan Săvescu, avându-i în distribuție, printre alții, pe Gheorghe Ifrim, Adrian Văncică și Mihai Călin. O trupă de cinci actori din Târgovişte, regizorul, un copil şi un urs imens de pluş traversează oceanul pentru un spectacol la New York, unde îi așteaptă o adevărată aventură, din moment ce nimic nu merge conform planului. În afara competiției va rula și Afacerea Tănase. Leapșa pe murite (r. Ionuț Teianu), un documentar despre tentativa de asasinare a scriitorilor Virgil Tănase și Paul Goma, în 1982
Singurul film românesc care intră și în Competiția internațională TIFF e Quod erat demonstrandum, pelicula alb-negru a lui Andrei Gruzsniczki, cu Ofelia Popii, Sorin Leoveanu și Florin Piersic Jr. Despre protestele din Piața Universității, din 2012, și despre felul în care oamenii au recucerit spațiul public, la 23 de ani de la Revoluție, vorbește documentarul lui Vlad Petri, București, unde ești?, care va avea premiera oficială în Piața Unirii din Cluj, înainte de a intra pe ecrane. Iar despre plăcerile noii generații – comedia #Selfie, debutul în lungmetraj al Cristinei Iacob, în care trei adolescente, jucate de Crina Semciuc, Olimpia Melinte și Flavia Hojda, fac o escapadă la mare cu trei zile înainte de bacalaureat.

În competiția Zilelor Filmului Românesc intră și documentarul lui Corneliu Porumboiu, Al doilea joc, selecționat la Berlin, un experiment în care fiul și tatăl, Adrian Porumboiu, comentează împreună un antologic meci Steaua-Dinamo din 1987, Closer to the Moon, prima producție în limba engleză a lui Nae Caranfil, cu Mark Strong și Vera Farmiga pe afiș, și La limita de jos a cerului, care i-a adus lui Igor Cobileanski cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo și trofeul pentru Cel mai bun debut.
Spectatorii îl vor vedea pe Victor Rebengiuc în Câinele japonez, debutul lui Tudor Cristian Jurgiu, desemnat Cel mai bun film la Festivalul de la Vilnius și proiectat la San Sebastian și New Directors/ New Films din New York, iar pe Șerban Pavlu în Roxanne, un alt debut, regizat de Valentin Hotea și selecționat la Locarno. Stere Gulea vine la TIFF cu adaptarea romanului scris de Dan Lungu, Sunt o babă comunistă, în care Luminița Gheorghiu și Marian Râlea au rolurile centrale.
Lungmetrajele din ZFR vor fi jurizate de Christophe Terhechte, directorul secțiunii Forum a Festivalului de la Berlin, Grainne Humphreys, directorul Festivalului Internațional de Film de la Dublin, și criticul Pamela Pianezza, selecționer al Semaine de la critique din cadrul Festivalului de la Cannes.


Extrem de ofertante, ca povești și abordări, sunt cele 8 scurtmetraje din competiția ZFR. Va avea prima proiecție cu public la TIFF Start Anew World (r. Luiza Pârvu), o producție de epocă ambițioasă, realizată cu resurse proprii la New York, despre emigranți români ajunși în Lumea Nouă. Florin Penişoară, Olimpia Melinte și Ioan Ardelean au rolurile unor tineri din Pennsylvania anului 1908. O altă premieră este Kowalski (r. Andrei Crețulescu), în care Dorian Boguţă, Andi Vasluianu, Şerban Pavlu joacă trei bărbați care se întâlnesc într-un pub. „Primul are prea multe întrebări. Al doilea are un plan perfect. Al treilea nu are nici o şansă”. Iulia Rugină (Love Building) revine la Cluj cu un alt proiect al Actoriedefilm.ro, Să mori din dragoste rănită, în care un cuplu despărțit decide să asculte pentru o ultimă dată melodia Angelei Similea (care apare în film), înainte de a se sinucide.
Imediat după premiera mondială de la Cannes din cadrul secțiunii Quinzaine des Réalisateurs, Trece și prin perete, al lui Radu Jude, o adaptare după o povestire de Cehov, va ajunge la TIFF. Surprinzător va fi și Plimbare (r. Mihaela Popescu), în care actrița Valeria Seciu face un rol neașteptat. La Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj mai concurează Cai putere (r. Daniel Sandu), Ela, Panda și Madam (r. Andrei Ștefan Răuțu), și Tatăl nostru, al regizorului clujean Sergiu Lupșe.
Juriul de scurtmetraje va fi format din câștigătorii trofeelor pentru film scurt la festivaluri incluse în programul Operation Kino: Sofia – Pavel G. Vesnakov (premiat și cu trofeul Clermont-Ferrand 2014, cu Pride), Istanbul – Fatih Kızılgök (Nerdesin) și Sarajevo – Cristina Groșan (O vacanță la mare).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.