„Winter Sleep”, câștigătorul Palme d’Or 2014, în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest

• Mult-așteptatul Winter Sleep, în regia lui Nuri Bilge Ceylan, elogiat de presa internațională și distins cu Palme d’Or și Premiul criticii la Cannes 2014, va rula pentru prima dată pe ecranele din România la Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie)

În lista de peste 30 de premiere din programul festivalului intră și câștigătorul Premiului de regie, Foxcatcher, filmul care i-a adus actorului Timothy Spall trofeul de interpretare – Mr. Turner, și noul biopic despre Yves Saint Laurent, numit Saint Laurent și propus de Franța la Oscar.
Winter Sleep, capodopera lui Nuri Bilge Ceylan – cum au descris-o, fără rezerve, criticii la Cannes – preferata juriului și a presei internaționale la ediția de anul acesta, va putea fi vizionată în premieră în România, la Les Films de Cannes à Bucarest. Filmul a câștigat Palme d’Or și Premiul FIPRESCI și este propunerea Turciei la Oscar, fiind considerat deja unul dintre cei mai puternici concurenți. Winter Sleep e drama cehoviană a unui actor, proprietar al unui mic hotel într-un sat din podișul Anatoliei, care se confruntă cu propriul mariaj, cu cei din jur și cu sine însuși. „Una dintre cele mai importante realizări ale anului. Actorii lui Ceylan își interpretează rolurile cu atâta precizie și emoție, încât și Bergman ar fi aplaudat”, apreciază „Screen International”. Nuri Bilge Ceylan a câștigat deja alte trei premii importante la Cannes: Marele Premiu pentru Once Upon a Time in Anatolia (2011) și Distant (2002) și Premiul de regie cu Three Monkeys (2008).

Cronici entuziaste a primit și câștigătorul Premiului de regie la Cannes și unul dintre favoriții în cursa pentru Oscarurile din 2015: Foxcatcher, în regia lui Bennett Miller (Capote, Moneyball). Fascinanta și tragica poveste din Foxcatcher este inspirată din realitate: doi frați, foști campioni olimpici la lupte (Channing Tatum și Mark Ruffalo) ajung în anturajul unui miliardar excentric și nevrotic, John du Pont (Steve Carell), care-și propune să-i antreneze pentru Jocurile Olimpice de la Seul, din 1988, cu consecințe dramatice. Performanțele celor trei actori au fost elogiate de presă, rolul lui Steve Carell fiind considerat cel mai bun din cariera sa.
Memorabilă este și performanța actorului britanic Timothy Spall, cunoscut publicului larg din seria Harry Potter, într-un film care i-a adus trofeul de interpretare la Cannes: Mr. Turner, în regia lui Mike Leigh. Un excelent studiu de caracter, filmul se concentrează pe tumultuoasa viață personală și artistică a pictorului britanic J.M.W. Turner. Al cincilea lungmetraj din cariera lui Mike Leigh inclus în competiție, Mr. Turner a obținut și un premiu special pentru imagine la Cannes.
Propunerea Franței la Oscar, Saint Laurent, în regia lui Bertrand Bonello (L’Apollonide – souvenirs de la maison close), va rula tot în premieră în România, la Les Films de Cannes à Bucarest. Cu Gaspard Ulliel în rolul Yves Saint Laurent, Bonello explorează ciocnirea fascinantă dintre două lumi: liberii anii 60-70 și personalitatea fragilă și dispusă la excese a unuia dintre cei mai mari creatori de modă din istorie. Un deceniu de modă, droguri, sex și glorie din viața lui Yves Saint Laurent, imaginat cu talent de unul dintre cei mai apreciați regizori francezi din noua generație. Pe afiș, nume ca Léa Seydoux, Jérémie Renier și Louis Garrel.
Winter Sleep va fi distribuit în România de Asociația Macondo, iar Foxcatcher, de InterComFilm Distribution.
Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 și 30 octombrie, la Cinema Studio, Patria și Elvira Popescu.
Ediția a cincea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti și cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociația Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm și Voodoo Films.
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Susținut de: BRD Groupe Société Générale
Mașina oficială a festivalului: BMW
Cu sprijinul: Lafarge România, Groupama Asigurări

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.