Timoc. Lumea de dincolo. Proiecții speciale Culese din Balkani

Respectăm tradiția și ne vedem în fiecare ultimă zi de luni din fiecare lună.
În luna mai vedem în ziua de 28, de la ora 8, la #CinemaMuzeulȚăranului.
Vizionăm TIMOC. LUMEA DE DINCOLO, în regia lui Marius Olteanu, apoi stăm împreună la povești cu regizorul filmului.

INTRAREA E LIBERĂ CA PASĂREA CERULUI.

Film realizat din perspectiva obiceiurilor, tradițiilor, riturilor și ritualurilor populare, a graiului și a textului epic din baladele lăutarilor și a obiceiurilor de înmormântare la românii din Timoc (Serbia).

„Initial, ca probabil multi altii, nici eu nu stiam mai nimic despre zona Timocului. Invatarea s-a facut rapid si in cel mai sanatos mod. La fata locului. Stiam insa foarte clar de ce merg in acea zona. Voiam sa descopar romanii de acolo prin intermediul legaturii lor cu cei care nu mai sunt. Am gasit sotii, tati, fii, mame, petrecatoare (bocitoare), lautari, cazatoare (cuvant folosit pentru cele care cad, care intra in transa pentru a vorbi cu mortii), o lume definita aproape exclusiv prin relatia sau gradul de rudenie avut cu cineva de dincolo. Un dincolo descris de toti cei cu care am vorbit ca o oglinda perfecta a lumii de aici. O lume in care distinctia dintre durere, dor si umor negru ca mormantul inceteaza sa existe. Am cunoscut Timocul alegand sa il vad prin prisma a ceva mai presus de politic si de limitarile prezentului si asa imi doresc sa il si arat celorlalti” – Marius Olteanu

TIMOC. LUMEA DE DINCOLO (România, 2010, 82’)
Regie: Marius Olteanu
Imagine: Marius Olteanu
Montaj: Alexandru Radu
Postproducție: Patricia Chelaru cu sprijinul Institutului Cultural Român

Hai la film documentar

Absolvent al NFTS, Marea Britanie, Marius Olteanu a regizat scurt metraje premiate internațional. În prezent este în faza de pre-producție cu filmul său de debut, Monștrii, un film despre ultimele 24 de ore din viața unui tânăr cuplu.
Marius este, de asemenea, fotograf. Prima sa expoziție a avut loc în 2011, alături de lansarea albumului său foto: „Lumea de dincolo”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.