România, prezentă la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand pentru al șaptelea an consecutiv

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

start a new world_stillAjuns anul acesta la a 37-a ediție, Festivalul Internațional de Film de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand este cel mai important eveniment dedicat în exclusivitate filmului scurt și reprezintă, de asemenea, unul dintre cele mai importante puncte de întâlnire între profesioniștii din industria cinematografică din întreaga lume.

Peste 20 de scurt metraje produse în 2014 sunt prezentate în cadrul marketului și pe platforma online special creată de ESTE’N’EST, ce le oferă invitaților festivalului — producători, distribuitori, agenți de vânzări — informații complete despre acestea. Selecția din acest an cuprinde titluri precum „Artă”, în regia lui Adrian Sitaru, distins cu premiul Louis Le Prince pentru cel mai bun scurtmetraj din competiția Festivalului Internațional de Film de la Leeds, sau „Cai putere”, în regia lui Daniel Sandu, prezent în cadrul a numeroase festivaluri internaționale de scurtmetraj precum Pardi di domani – Locarno, Vilnius Film Shorts, Cottbus, Brest Short Film Festival, Cinessonne sau Leuven IFF. Din selecție face parte și „Omnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagră”, distribuit în cinematografele din România de Freealize și compus din patru scurtmetraje ce reunesc nume importante din lumea filmului românesc, precum Olimpia Melinte, Marcel Horobeț, Gabriel Spahiu, Andi Vasluianu, Dorian Boguță, Șerban Pavlu și Rodica Lazăr. Cele patru titluri sunt „O lume nouă”, în regia Luizei Pârvu, „Trece și prin perete”, regizat de Radu Jude și distins cu o mențiune specială în secțiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de la Cannes, „Kowalski”, regizat de Andrei Crețulescu, ce a primit anul trecut titlul de Cel mai bun scurtmetraj la Zagreb Film Festival, și „Să mori de dragoste rănită!”, în regia Iuliei Rugină, distins cu premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF 2014.

România este reprezentată în cadrul competiției internaționale de scurtmetrajul ”Sthorzina”, în regia lui Dan Radu Mihai, produs de Elefant Films, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei în coproducţie cu Serbia. Filmul urmărește povestea a doi copii dintr-un sat aflat lângă Dunăre, la granița dintre România și Serbia, și îi are în distribuție pe actorii Remus Mărgineanu, Șerban Pavlu, Ana Ciontea, Nebosja Glogovac și copiii Andrei Rotaru și Pavle Cemericik.

Asociația ESTE’N’EST, ce a inaugurat în anul 2009 Pavilionul României de la Clermont-Ferrand, este unul dintre cei mai activi promotori ai fenomenului cinematografic românesc în străinătate și în țară, cele mai importante proiecte ale acesteia fiind Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est și platforma educațională a festivalului, Animation Worksheep. De asemenea, începând din 2014, ESTE’N’EST organizează standul românesc din cadrul Festivalului Internaţional de Film de Animație de la Annecy (Franța), unul dintre cele mai importante festivaluri de profil din lume.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.