Regizoarea filmului „Mustang”: Firul de bază al filmului este, de fapt, o aspirație către libertate

„Am vrut să spun cu un sentiment de urgență ce înseamnă a fi o femeie, lucru și mai acut și urgent în cazul Turciei”, relatează regizoarea Deniz Gamze Erguven, câștigătoarea Premiului LUX pentru filmul Mustang.

IMG_5154Apreciind că a fost „extrem de onorată” să primească premiul de la președintele Parlamentului, Martin Schulz, în cadrul unei ceremonii la Strasbourg, regizoarea de origine turco-franceză afirmă că filmul ei „promovează idealurile europene”.

Într-un interviu despre filmul ei câștigător al Premiul LUX 2015, Deniz Gamze Erguven descrie Mustang drept o poveste care se poate referi la oricine, nu doar la femei: „Firul de bază al filmului este, de fapt, o aspirație spre libertate”.

Filmul lui Erguven povestește despre viața a cinci surori din Turcia, stăpânite de aceeași dorință de libertate, dornice să depășească limitele impuse de societatea tradițională.

Acordând Premiul LUX Denizei Gamze Erguven, la 24 noiembrie, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat: „Într-un moment în care dușmanii pluralismului luptă pentru a distruge cultura noastră prin brutalitate, noi trebuie să ne apăm diversitatea. Acesta este motivul pentru care Premiul LUX este atât de important”.

Născută în Turcia, dar cu o copilărie petrecută în Franța, Deniz Erguven, în vârstă de 37 de ani, a menționat în discursul său de la ceremonie că ea însăși a trecut prin două culturi. Ea a subliniat că filmul ei – o coproducție a Franței, Germaniei și Turciei – „a generat armonie între cele trei țări și a reunit o echipă care face parte din imaginea Europei”.

Premiera filmului Mustang a avut loc în mai, la Festivalul de Film de la Cannes. Aflați mai multe despre film, accesând legăturile de mai jos.

Sursa : © Uniunea Europeană, 2015 – PE

Click aici pentru a vota pentru filmul tau preferat și câstigă posibilitatea de a participa la Festivalul de Film de la Karlovy Vary din iulie 2016

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.