Proiecții speciale Culese din Balkani@Noaptea Muzeelor la MȚR

De #NoapteaMuzeelor vă invităm să vizionăm împreună, de la ora 23.00 la 02.00, la #CinemaMuzeulȚăranului, 4 proiecții speciale de film documentar antropologic, sub marca #CuleseDinBalkani:
ULTIMUL CĂLDĂRAR, în regia lui Cosmin Bumbuț și Elena Stancu, IONAȘ VISEAZĂ CĂ PLOUĂ, în regia lui Dragoș Hanciu, OAMENII PATRIMONIULUI și MATERIE ȘI GEST. Intrarea e liberă ca pasărea cerului.

– Ionaș visează că plouă, R: Dragoș Hanciu / 26 minute + Q&A în prezența echipei
Ionaș este un bătrân țăran român care își petrece nopțile de vară într-o rulotă, păzindu-și lanul de porumb împotriva mistreților înfometați ce vin la recoltele lui. În timpul meditației sale nocturne și tacite, Ionaș trebuie să rămână treaz pentru că, altfel, știe că nu ar putea supraveghea nimic în afară de visele sale. Înfruntând o luptă mai puternică decât el, Ionaș, deși ar putea câștiga bătălia împotriva mistreților, își dă seama repede că un lucru nu poate fi de fapt înfruntat: timpul.

– Oamenii patrimoniului / 5 episoade / 30 minute
Despre cei ce salvează patrimoniul cultural. Inițiative autentice, motivație și oportunități de implicare. Fii parte din povestea lor!

– Materie și gest / Pro Patrimonio – Batem fierul la conac / 30 minute

– Ultimul căldărar, R: Elena Stancu & Cosmin Bumbuț / 60 minute
Căldărarii sunt un clan aparte în rândul romilor. Mai demult, meseria le oferea mijloace de trai și un anumit statut social. În ultimii ani, vasele lor de aramă nu prea mai au căutare, așa că sunt nevoiți să găsească alte căi ca să poată trăi. Țările occidentale sunt o variantă, dar nici acolo nu-i așteaptă câini cu covrigi în coadă. Cu ajutorul unor imagini de excepție, ce poartă amprenta artistului-fotograf și bazându-se pe o documentare de tipul jurnalismului de calitate, echipa Bumbuț-Stancu își face debutul în documentar cu povestea complexă a unei comunități deja marginalizate, în pericol de a-și pierde identitatea ocupațională.

Va ateptam!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.