Proiecție „Distanța dintre mine și mine”

Muzeul Național al Literaturii Române, în colaborare cu Rollercoaster PR, vă invită la proiecția specială a filmului documentar „Distanța dintre mine și mine”, de Mona Nicoară și Dana Bunescu, după o idee de Ada Solomon, sâmbătă, 13 iulie 2019, de la ora 21.00, în Grădina MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8. Înainte de proiecție, de la ora 19.00, are loc în Mansarda MNLR spectacolul „A(m) iubi(t) iubirea”, adaptare după Nina Cassian de Cătălina Buzoianu în interpretarea Roxanei Guttman, Mihai Nițu și Naomi Guttman.

Una dintre cele mai fascinante femei din literatura română, Nina Cassian, și-a trăit viața ca o perpetuă luptă între etică și estetică. Și-a păstrat libertatea interioară și credința într-un basm utopic, deși a trăit realitatea fascismului, a comunismului și a unui nedorit exil în capitalism.

„Distanța dintre mine și mine” este un film despre credințe, artă și putere; explorează fricțiunea dintre memoria personală și arhiva oficială, dintre realitatea noastră actuală și narațiunile pe care le construim despre trecut. Gândurile Ninei în timpul ultimului ei an de viață sunt confruntate cu o bogată arhivă de filme, muzică, poezie, apariții de televiziune, întregistrări private inedite și documente de urmărire de la Securitate. Sunt revelate astfel dileme etice și estetice care sunt parte din trecutul, dar și viitorul nostru.

Filmările au avut loc cu câteva luni înainte de dispariția poetei și la fiecare intervenție inteligența ei sclipitoare iese la iveală, conducându-te prin lumea ei cu o mână nevăzută. Filmul are inserate fotografii din dosarul ei de urmărire de la Securitate, înregistrări ale unor discuții cu prieteni despre cum este dincolo de Cortina de Fier, interviuri, lecturi la televiziune, fragmente de jurnale de actualităţi şi documentare Sahia, și chiar câteva dintre compoziţiile ei muzicale. Este un dialog imaginat de Mona Nicoară şi Dana Bunescu între memoria personală şi arhiva oficială.

Mona Nicoară a început să lucreze în cinema în 1997 ca producător asociat al documentarului Children Underground, care în 2001 a primit un premiu special la festivalul Sundance și apoi a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun documentar de lungmetraj. Debutul ei regizoral, Școala noastră, a avut premiera în 2011 la festivalul Tribeca din New York, a mers apoi la peste 60 de festivaluri din întreaga lume, a câștigat marele premiu al juriului pentru cel mai bun film din SUA la AFI SilverDocs și a fost nominalizat la Silver Eye Awards pentru cel mai bun documentar est-european și la Premiile Gopo pentru cel mai bun documentar românesc. Mona Nicoară este selecționer pentru festivalurile One World Romania și fARAD și a predat scris și film la Columbia, Cooper Union, New York University și Rutgers.

Dana Bunescu este principalul monteur al noului val din cinematografia românească și e câștigătoare a Ursului de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2017 pentru montajul filmului „Ana, Mon Amour”. A editat Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu și Things We Said Today (în lucru) – ambele de Andrei Ujică, precum și documentarul Laurei Căpățână, „Aici… adică acolo”, câștigător la Transilvania International Film Festival 2013, pe lângă filme de ficțiune iconice ca „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, câștigător al Palme d’Or, „Moartea Domnului Lăzărescu”, câștigător al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și „Poziția copilului”, câștigător al Ursului de aur.

Intrarea este liberă.
Vă așteptăm cu drag!

Distanța dintre mine și mine
The Distance Between Me and Me
din 8 martie 2019 în cinematografe
distribuitor ROLLERCOASTER PR
rating AG (audiență generală)
Echipa principală

Un film de Mona Nicoară și Dana Bunescu
După o idee de Ada Solomon
Regie Mona Nicoară
Producători Ada Solomon, Mona Nicoară, Diana Păroiu, Alexandru Solomon
Montaj imagine, sunet și sound design Dana Bunescu
Imagine Ovidiu Mărginean, Rudolf Costin
Muzică Nina Cassian
Concepție grafică, efecte vizuale și generice Șerban Jipa

Durată: 89 min
Format: Digital
Suport DCP/DVD/Bluray

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.