Premiera romaneasca la Londra: Lucrarea „Alergator pe muchie“ amplasata in capitala britanica

alergator pe muchie

Ceremonia de inaugurare va avea loc miercuri, 25 iulie 2012, la ora 18.00. La eveniment vor participa E.S. dr. Ion Jinga, ambasadorul Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Jilani Chowdhury, primarul Islingtonului, Dorian Branea, directorul ICR Londra si Tony Neagu, Serban Cantacuzino si Iolanda Costide, reprezentanti ai Paul Neagu Estate. „Alergator pe muchie“ se alatura, astfel, unui numar impresionant de lucrari concepute de artisti britanici si internationali pentru spatiul public londonez.

 

Lucrarea are 3.35 metri lungime, 1.50 metri inaltime si o greutate de 500 kg si este realizata din otel inoxidabil. Proiectul amplasarii sculpturii in spatiul public londonez a fost declansat in urma cu doi ani de echipa Institutului Cultural Roman din Londra ca parte a unei strategii de promovare culturala care are in centrul sau includerea unor lucrari ale artistilor romani in patrimoniul permanent al Londrei. Demersurile au fost realizate impreuna cu Paul Neagu Estate. Lucrarea, initial turnata din fier a fost returnata in otel inoxidabil chiar in turnatoria pe care o folosea Paul Neagu in timpul vietii. Operatiunea de turnare a durat 20 de zile, iar montarea lucrarii o zi. Tony Neagu, fratele artistului, a incredintat lucrarea ICR Londra. „Este o oportunitate de a recunoaste si sarbatori opera lui Paul Neagu si de a crea o punte intre cultura romana si cea britanica. Lucrarea este un dar al Romaniei pentru londonezi in acest an olimpic“, explica Dorian Branea, directorul ICR Londra. 

Realizata in colaborare cu Islington Council, amplasarea lucrarii in spatiul public londonez este o premiera absoluta. Ca parte a programului din cadrul Olimpiadei Culturale, Institutul Cultural Roman din Londra inaugureaza in perioada 19-26 iulie, mai multe sculpturi in aer liber si lucrari de mobilier urban cu design inedit, care vor fi amplasate in cele mai populare parcuri londoneze, intr-o serie de proiecte fara precedent. 

Paul Neagu (1938 – 2004), numit adesea cel mai important artist roman de la Constantin Brancusi incoace, s-a nascut la Timisoara si a absolvit cursurile Univeristatii Nationale de Arta din Bucuresti in 1959. Lucrarile sale au fost interzise in timpul regimului Ceausescu, drept urmare Neagu s-a stabilit la Londra in 1970, devenind cetatean britanic in 1976. Opera sa include performance, instalatii, sculptura, desen, pictura si poezie, artistul fiind apreciat si ca profesor. Printre studentii sai se numara nume de prestigiu ale artei britanice de astazi precum Anish Kapoor, Antony Gormley si Tony Cragg. De-a lungul anilor, lucrarile lui Paul Neagu au fost expuse la Modern Art Oxford, Bienala de la Paris, Whitechapel Gallery, Hayward Gallery, Serpentine Gallery si la ICA London. Muzee importante ca Tate si Muzeul de Arta Contemporana din Tokyo au lucrari ale artistului in colectiile lor permanente.

Programul evenimentelor romanesti din cadrul Olimpiadei Culturale de la Londra (21 iunie – 9 septembrie), ROlympics, totalizeaza 17 evenimente, ICR fiind unul dintre cele mai active institute culturale straine din Londra. ROlympics este realizat in parteneriat cu importante institutii britanice – Southbank Centre, British Library, Opera Holland Park, Teatrul Regal Stratford East, Kings Place – si integrat marilor evenimente culturale londoneze – London Festival, Big Dance Festival, London International Theatre Festival, Poetry Parnassus, Wide Open School, London Festival of Architecture, River of Music, Thames Festival. 

 

Sursa: ICR

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.