Noaptea Muzeelor 2016

Noaptea muzeelor la MNAR

Anul acesta, cu ocazia Nopţii muzeelor, Muzeul Național de Artă al României invită publicul să ia parte la o multitudine de evenimente ce vor avea loc în spaţiile istorice (Sufrageria regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor), în Galeria Națională, în expoziția temporară Oglinzile Orientului deschisă în avanpremieră, în expoziția “Cumințenia Pământului. Aceasta nu este o piatră”, precum și în curtea de onoare a muzeului.

Programul este următorul:

Sâmbătă, 21 mai

11.00 – 19.00:  Se vizitează cu tarif normal Muzeul K.H. Zambaccian, Muzeul Theodor Pallady și Muzeul Colecțiilor de Artă. În intervalul orar 11.00 – 19.00 sunt închise: galeriile permanente și expoziţiile temporare de la sediul central al MNAR.

19.00 – 04.00:

Se vizitează în regim de gratuitate la sediul central al MNAR:

  •  Galeria Naţională;
  • Spațiile istorice din corpul central al Palatului Regal;
  • Cumințenia Pământului. Aceasta nu este o piatră – expoziție documentară organizată în cadrul campaniei de strângere de fonduri lansată de Ministerul Culturii pentru achiziționarea de către stat a Cumințeniei pământului de Constantin Brâncuși (sala Auditorium)
  • 150 de ani de la instaurarea monarhiei constituționale în România – expoziție pe gardul de incintă al MNAR;
  • Oglinzile Orientului – expoziție eveniment deschisă în avanpremieră (parterul Galeriei Naţionale);
  • Expoziţia Oglinzile Orientului surprinde lumea plină de culoare şi pitoresc a perioadei fanariote, a Dobrogei şi Balcicului, a mirificului Constantinopol, dar şi a Orientului Apropiat sau a nordului Africii. Pentru prima dată în istoria artei autohtone, tema orientală este tratată în ansamblul ei de-a lungul a aproape două secole. Printr-o scenografie expoziţională de excepţie sunt prezentate o suită de capodopere ale unor maeştri precum: Theodor Aman, Carol Pop de Szathmari, Ion Georgescu, Nicolae Grigorescu, Iosif Iser, Ştefan Popescu, Nicolae Tonitza, Jean Steriadi, Nicolae Dărăscu, Victor Brauner şi mulţi alţii.
  • Instalația Nor de Raluca & Matei Arnăutu – parterul Galeriei Naționale. În cadrul evenimentului, Instalația Nor va surprinde vizitatorii, introducându-i în lumea artei românești de inspirație orientală;
  • Asociația ANTIQVA propune programul muzical intitulat Follia de Noaptea Muzeelor care se va desfășura astfel:

Sufrageria regală:

19.00 – 19.15: C.Ph.Em. Bach – 12 Variations auf die Folie d’Espagne; Raluca Enea (clavecin);
19.30 – 19.45: A. Corelli – Follia; Melinda Béres (vioară barocă), Raluca Enea (clavecin);

Sala Tronului:

21.00 – 22.00: Rameau, le musicien du Roi; Csilla Juhász și Ana Maria Juhász (dans baroc), Mircea Ionescu, Melinda Béres (vioară barocă), Raluca Enea (clavecin).

În curtea muzeului atât cei mari, cât și cei mici vor putea transforma timpul de așteptare într-o explorare muzicală prin jocul interactiv Namadeus pus la dispoziție publicului prin amabilitatea Biroului de Turism al Vienei.

Totodată, vor putea viziona filme de animație din cadrul Festivalului Internațional Animest, selecționate special pentru această ocazie.

Duminică, 22 mai
11.00 – 19.00 se vizitează cu tarif normal: Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul K.H. Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady. Sediul central este închis.

Muzeul beneficiază de ghidaj audio realizat în cadrul ediției Noaptea Muzeelor 2016 pe mobil și este disponibil pe izi.TRAVEL aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.