Noaptea Institutelor Culturale 2013 la Bucuresti, 14 iunie

Noaptea Institutelor Culturale 2013 la Bucuresti

Noaptea Institutelor Culturale 2013 la BucurestiNoaptea Institutelor Culturale 2013 la Bucuresti va incepe in seara de vineri, 14 iunie. Centrele culturale propun un program variat incluzand proiectii de filme , expozitii, concerte, performance-uri, prezentari de moda, ateliere de creatie, jocuri si  concursuri.

Ajunsa la cea de-a saptea editie, Noaptea Institutelor Culturale este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Bucuresti. Ca si in editiile trecute, portile centrelor si ale institutelor culturale, precum si ale partenerilor acestora, vor fi deschise pentru o noapte intreaga miilor de vizitatori asteptati.

Un eveniment organizat, sub coordonarea Institutului Polonez, de 12 centre si institute culturale aflate sub egida EUNIC (Reteaua Europeana a Institutelor Nationale de Cultura) – BritishCouncil, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, Delegatia Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Roman, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultura si Institutul Polonez, carora li s-au alaturat anul acesta Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania.

Presedintia EUNIC Bucuresti este detinuta in perioada octombrie 2012-octombrie 2013 de Maja Wawrzyk, directorul Institutului Polonez.

Proiectul beneficiaza de sprijinul Asociatiei Green Revolution care va pune la dispozitia doritorilor, fara plata, 50 de biciclete. Bicicletele vor putea fi imprumutate de la centrul de inchiriere situat in parcul Herastrau, intre orele 18.00-22.00. Rezervarea unei biciclete se poate face la adresa de email: bucuresti@instytutpolski.org

 

Program Noaptea Institutelor Culturale 2013

British Council,  Calea Dorobantilor nr. 14

Harta British CouncilBritish Council va invita la o noapte alba a literaturii, muzicii si filmului prin care celebreaza 75 de ani de la infiintarea in Romania.
17.00-20.00 – Promotie la biblioteca @British
@British va ofera 75 de motive pentru a deveni cititori avizi de carti in limba engleza. La aniversarea celor 75 de ani de activitate in Romania, va invitam sa va abonati la biblioteca noastra beneficiind de 75% reducere la toate abonamentele – cele mai bune titluri sunt la doar o coperta distanta!
20.15-21.15 – Lansarea publicatiei „Istorii britanice in Bucuresti”
Conceputa in cadrul programului aniversar al British Council in Romania, brosura este o colectie incitanta a urmelor lasate de britanici in peisajul istoric al Bucurestiului, conectand locuri, imagini si oameni. Lansarea are loc in prezenta cercetatoarei Doina Anghel.
21.30-23.30 – Jocuri si materiale interactive: literatura si muzica britanica
Cuvinte incrucisate, jocuri de masa, ghicitori – va invitam sa va testati cunostintele de literatura si muzica britanica pe parcursul serii, in biblioteca @British.
21.00-21.15 – Fashion show
Avand ca tema „Influenta anilor ’30 asupra costumului modern”, prezentarea de moda a Universitatii Nationale de Arte va cuprinde o defilare in costume create de studentii Universitatii, sub indrumarea profesorului doctor Ruxandra Popp.
21.30-22.30 – Concert de muzica clasica britanica – centenar Benjamin Britten
Celebram centenarul Benjamin Britten, tatal muzicii britanice a secolului XX, cu un concert de muzica clasica in interpretarea ansamblului Icon Arts.
22.30-00.30 – Proiectie de film artistic
00.30-02.30 – Karaoke party
Incheiem Noaptea Institutelor Culturale 2013 cu karaoke – asteptam curajosii cu o selectie speciala de muzica britanica din toate timpurile!
Pe toata durata zilei: Expozitie aniversara – 75 de ani in Romania
O fascinanta incursiune in istoria Consiliului Britanic in Romania, cuprinzand materiale de arhiva, corespondente interne din anii ’30 si ’40, fotografii si obiecte de recuzita.

Centrul Ceh & Delegatia Wallonie-Bruxelles, str. Ion Ghica nr. 11


Vizualizare hartă mărită
Anul acesta suntem doua institute in cladirea de pe Ion Ghica: Centrul Ceh si Delegatia Wallonie-Bruxelles, si deci totul este la puterea a doua in Noaptea Institutelor Culturale 2013: avem videoclipuri cehe si belgiene, animatie ceha si belgiana, bere ceha si degustare de bunatati belgiene. In plus, cabaret in sala mare si tableau vivant in curtea de beton.

20.00-02.00 – Sala Mica

  • Animatie ceha si belgiana

21.00 – Sala Mare

  • Not(e) Sisters
  • Trio vocal a capella

Not(e) Sisters au evoluat de la jazz la stapanirea tehnicii de armonie vocala, caracterizata printr-un sunet omogen, fara o voce preponderenta. Costumele pe care le poarta pe scena dau o imagine eleganta, intentionat glamour.
Not(e) Sisters traverseaza epocile, traiesc la Palatul kitsch-ului, au urme de naivitate, isi misca corpurile cu pasiune, stralucesc in romantism si infloresc in umor.

20.00-02.00 – Gradina de beton

  • Ice Hockey
  • Videoclipuri cehe si belgiene
  • Proiectie in cosuri de gunoi
  • Tableau vivant

Termenul de tableau vivant (sculptura vie), imprumutat din franceza, descrie un grup de actori, asezati cu grija in pozitii fixe si luminati teatral. Pe durata expunerii, modelele nu se misca si nu vorbesc. Pe durata Noptii Institutelor insa, voi veti fi actorii. Alegeti momentul din istorie la care vreti sa participati sau fiti spectatori ai evenimentelor istorice ce se vor derula in fata voastra, din ora in ora.
Proiect al artistilor rezidenti ai Centrului Ceh: Alexey Klyuykov si Ladislava Gažiová, din grupul artistic Pole.

Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, str. Vasile Lascar nr. 96

De Noaptea Institutelor Culturale 2013, la Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” veti avea ocazia sa descoperiti cultura si bucataria turceasca. Programul include ateliere de creatie artistica, proiectia unui film, o lectie demonstrativa de limba turca si, nu in ultimul rand, o expozitie de arta culinara.

17.00-18.00 – Cursuri de limba turca – lectie demonstrativa
Sunteti curiosi de cursurile de limba turca organizate de Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” din Bucuresti? Va invitam la o lectie demonstrativa de limba turca, pentru incepatori, care va fi sustinuta de catre echipa de profesori a ICT.
18.00-21.00 – Ateliere de creatie artistica

– workshop „Ebru”

  • „Ebru” este arta picturii pe apa, desenele astfel realizate fiind transpuse pe hartie. Este o arta traditionala turceasca.

– workshop „Arta sticlei suflate”
– „expozitie de arta culinara” cu spatii special amenajate pentru demonstratii de preparare a mancarii, ceaiului si cafelei turcesti.
22.00-24.00 – Proiectia filmului Sora mea mai mica, Mommo / Kız Kardesim Mommo (Turcia, 2009, 94 min., regia Atalay Tasdiken, subtitrare in engleza)
Dupa moartea mamei, abandonati fiind de tatal lor, Ahmet si Ayse sunt luati in grija de bunicul lor, care insa nu le poate oferi totul. Aceasta poveste simpla, a relatiei dintre frate si sora, infatiseaza conditiile grele de viata din Anatolia.

Spatiul Public European, str. Vasile Lascar nr. 31, parter (la intersectia cu str. Batiste)

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania va invita in spatiul unde va intalniti cu Europa: Spatiul Public European.

Va asteptam intre orele 18.30 si 03.00 la vernisarea unei expozitii de pictura, urmata de proiectia a doua filme artistice castigatoare ale premiului LUX (oferit de Parlamentul European).
18.30 – Vernisajul expozitiei „Ferestre spre Europa”, in prezenta autoarei, pictorita spaniola Ima Montoya
Picturile din expozitie ecranizeaza cate un fragment din viata capitalelor europene.
„Fiecare lucrare este un fel de cadru de film neproiectat, ci asezat pe o panza de 2 metri patrati.” (catalogul expozitiei)
Expozitia va fi deschisa pana pe 12 iulie 2013 si este organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Parlamentul European – Biroul de Informare in Romania si Institutul Cervantes.
21.30 – Proiectia filmului Zapezile de pe Kilimanjaro / Les neiges du Kilimandjaro (drama, Franta, 2011, 90 min., regia Robert Guédiguian) – castigator al Premiului LUX in 2011

Desi si-a pierdut slujba, Michel este, in continuare, fericit alaturi de Marie-Claire. La un moment dat insa, sunt atacati de doi barbati mascati si afla ca atacul fusese organizat de un fost coleg al lui Michel, concediat odata cu el. Dar relatia lor cu acesta, care are in grija doi frati mai mici, se transforma.
00.30 – Proiectia filmului Io sono Li / Shun Li and the Poet (drama, Italia-Franta, 2011, 92 min., regia Andrea Segre) – castigator al Premiului LUX in 2012
Shun Li munceste din greu ca sa-si poata aduce langa ea, legal, in Italia, baietelul de opt ani. In barul situat undeva in laguna venetiana, unde este transferata, il intalneste pe Bepi, un pescar din Fosta Iugoslavie, cunoscut sub numele de „Poetul”, cu care se imprieteneste, in ciuda nemultumirilor din partea comunitatii locale si a celei chineze.
Proiectii cu sprijinul Clorofilm.

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti & Institutul Polonez, str. Gina Patrichi nr. 8 (fosta str. Orlando)


Vizualizare hartă mărită
Hai sa ne jucam impreuna!
Anul acesta, de Noaptea Institutelor Culturale, sediul Institutului Maghiar va deveni locul de joaca comun al Institutului Maghiar si al Institutului Polonez. Vom avea si o surpriza, sub forma vizitei Institutului Italian de Cultura. Am pregatit tot felul de jocuri si distractii, pentru fiecare.
16.00 – Jocuri plastice, jocuri mecanice. Nu va jucati cu mancarea!
In curtea Institutului Maghiar vom incepe Noaptea la ora 16.00, cand tineri studenti ai Universitatii de Arta vor picta pe gardul cladirii variatiuni ale logo-ului Institutului Maghiar. Tot de la ora 16.00, doritorii vor putea sa-si antreneze carpul si alte incheieturi la fussball, in timp ce savureaza o delicatesa de la micul targ cu produse unguresti si poloneze.
18.00 – Expozitii – Jocuri cu logo, distractii la Sziget si Peninsula
La ora 18.00 vom vernisa doua expozitii: una poloneza, in care puteti vedea cum artisti polonezi si romani s-au jucat cu pensule, vopsele si programe grafice pentru a concepe logo-ul pentru Anul Prieteniei Polono-Romane, in cadrul concursului organizat de Institutul Polonez.
In acelasi timp, se va deschide expozitia de fotografie despre renumitul festival Sziget de la Budapesta a fotografului Konkoly-Thege György, iar organizatorii festivalului vor tine o conferinta de presa. Fratele mai mic al festivalului din Ungaria, Peninsula, se muta de anul acesta la Cluj-Napoca si vom afla primii detalii despre trupele si artistii invitati la ambele festivaluri de anul acesta!
18.30 – Turnir la board-game. „Stai la coada!”
Ce semnificatie practica au avut „problemele temporare ale aprovizionarii” in timpuri ale „economiei centralizate, multilateral dezvoltate”? Insemna ca tot timpul trebuia sa stai la coada. Cei dornici vor putea sa-si puna la incercare rabdarea si sa-si exerseze abilitatile de speculant jucand board-game-ul „Stai la coada!”, ales „Jocul Anului 2012” in Polonia, proaspat aparut pe piata din Romania. Participarea la turnir se face pe baza de inscrieri la adresa de email: bucuresti@instytutpolski.org.
19.00 – Devenim mai seriosi. Dar fara exagerare. Let’s play blues!
Anul acesta, cu ocazia stagiunii culturale italo-maghiare din Italia ne-am unit fortele cu Institutul Italian de Cultura si am invitat grupul maghiaro-italian Parafusions sa sustina un concert de blues. „Parafusions” e o combinatie intre „paranoia” si „confusion”, iar muzicienii se joaca cu blues-ul, jazz-ul, ritmurile balcanice, melodiile flamenco, scalele arabe si multe influente etno.
20.30 – Jocuri de la curtile regale si din carciumile medievale, cu ansamblul Codex
Codex – formatia de muzica veche ne va incanta cu melodii si dansuri populare si culte din Transilvania si Europa. Special cu aceasta ocazie vine din Ungaria celebra vocalista Andrejszki Judit. Vreti sa invatati sa dansati saltarello si pavana? E simplu, veniti la noi!
22.00 – Muzica si dans in trans cu Janusz Prusinowski Trio
„Jocuri in doi” din Polonia? Exista mai multe! Se numesc „mazurca”, „oberek” ori „kujawiak”. Sunt pline de pasiune ca tango-ul si pot fi hipnotice ca drogurile. La dans va invita Janusz Prusinowski si prietenii lui: discipoli ai rapsozilor de la sat, in acelasi timp o formatie avangardista cu un „sound” si un spirit al improvizatiei neastamparat. Aproape la fiecare concert al lor, muzicienii coboara de pe scena si danseaza impreuna cu publicul.
01.00 – Metraje scurte si lungi
Dupa miezul noptii, la ora 01.00 va invitam la filme: in sala din incinta Institutului puteti sa vizionati peliculele castigatoare la Festivalul International de Scurt-metraje ALTER-NATIVE 2012 de la Targu-Mures. In curtea Institutului vom proiecta o comedie despre polonezi si mostenirea Papei Ioan Paul al II-lea: Afacerea sfanta / Święty interes (Polonia, 2010, 100 min., regia Maciej Wojtyszko, subtitrare in romana).

Institutul Cervantes & Forumul Cultural Asutriac, bd. Regina Elisabeta nr. 38


Vizualizare hartă mărită
18.30 – Vernisajul expozitiei „Ferestre spre Europa”, in prezenta autoarei, pictorita spaniola Ima Montoya
Loc de desfasurare: Spatiul Public European (str. Vasile Lascar nr. 31), eveniment organizat de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania, cu sprijinul Institutului Cervantes.
19.00 – Joyas musicales españolas – recital de chitara clasica si flamenco in interpretarea chitaristului Alexandru Munteanu
In program: lucrari de Isaac Albéniz, Julián Arcas, Dilermando Reis, Paco de Lucía, Ernesto Lecuona.
Alexandru Munteanu, tanar chitarist nascut la Craiova, demonstreaza o autentica vocatie pentru chitara. De mai bine de opt ani, activitatea sa concertistica se deruleaza pe diferite scene ale lumii, solistul abordand atat repertoriul clasic, cat si cel flamenco.
A absolvit Liceul de Muzica „George Enescu” din Bucuresti si a studiat chitara flamenco la Málaga, cu maestrul Juan José Pantoja. A urmat cursuri de chitara clasica cu profesorii Catalin Stefanescu de la Universitatea de Muzica din Bucuresti si cu Javier Fernández Chamizo, la Conservatorul Superior de Muzica din Málaga. In 2008 a repurtat succese alaturi de Orchestra Filarmonicii Nationale a Republicii Moldova, de Orchestra Filarmonicii din Craiova si cea din Ramnicu Valcea, sub bagheta dirijorilor Octav Calleya si Alexandru Iosub.
In prezent, pe langa cursurile avansate la Conservatorul Superior de Muzica din Málaga, studiaza si chitara flamenco cu maestrul Rubén Díaz, discipol al lui Paco de Lucía, la Scoala GFC Studios Málaga din acelasi oras.

Loc de desfasurare:  Sala Auditorium a Institutului Cervantes

20.30 – Proiectia filmului Aquí y allá (drama, Spania, 2012, 110 min., regia Antonio Méndez, v.o. spaniola, subtitrare in engleza), in prezenta regizorului si a directorului de fotografie, Barbu Balasoiu

Pedro se intoarce acasa, intr-un sat de munte din Guerrero, Mexic, dupa cativa ani de lucru in SUA. Isi revede fiicele, pe care le regaseste mai mari si mai distante decat si le inchipuise. Sotia insa isi pastreaza acelasi suras. Cu banii economisiti in SUA, Pedro spera sa duca o viata mai buna alaturi de familia sa si sa-si faca o trupa de muzica: Los Reyes de la Copa. O poveste despre speranta, amintiri si pierderea celor pe care ii lasam in urma.
Loc de desfasurare: Sala Auditorium
21.30 – Proiectia filmului Spanien (drama, Austria, 2012, 102 min., regia Anja Salomonowitz, v.o. germana, subtitrare in engleza). Program in colaborare cu Forumul Cultural Austriac.
Spanien este o poveste de dragoste, de cautari si obsesii. Contrar asteptarilor, filmul proiectat nu evoca amintiri din concediul unor turisti austrieci. In schimb, veti avea ocazia sa vedeti cum transferul ilegal catre Spania al protagonistului refugiat, moldoveanul Sava, ia brusc sfarsit intr-o Austrie straina de imaginea lui despe Sissi si bomboanele Mozart.
Loc de desfasurare: Sala Auditorium
23.00 – Proiectii de scurtmetraje
1. Fata din Transilvania (documentar, Romania, 2011, 15 min., regia Sabin Dorohoi, v.o. romana, subtitrare in engleza)
2. „Avalon” – cinci scurtmetraje spaniole, in colaborare cu Filmoteca Ministerului de Externe al Spaniei
– Ojos que no ven (comedie, Spania, 2012, 15 min., regia Natalia Mateo, v.o. spaniola, subtitrare in engleza)
– Despierta a las moscas (drama, Spania, 2012, 15 min., regia Nacho Ruiz Capillas, v.o. spaniola, subtitrare in engleza)
– Que divertido (drama, Spania, 2010, 10 min., regia Natalia Mateo, v.o. spaniola, subtitrare in engleza)
– Mi otra mitad (SF, romance, Spania, 2010, 18 min., regia Beatriz Sanchis, v.o. spaniola, subtitrare in engleza)
– La clase (documentar, Spania, 2008, 20 min., regia Beatriz Sanchis, v.o. spaniola, subtitrare in engleza)
Loc de desfasurare: Sala Auditorium
01.00 – Proiectia filmului Garbo, el espía (documentar, Spania, 2009, 93 min., regia Edmon Roch, v.o. spaniola, subtitrare in engleza)
Un documentar despre spioni si agenti dubli, secrete, minciuni, memorie si uitare, realizat cu fragmente de pelicula de la Hollywood, materiale din arhive, interviuri si efecte digitale, avandu-l in centru pe Juan Pujol, autodidact, gestionar al unei crescatorii de pui si portar de hotel, care, in Madridul anilor ’40, incepe sa-si planifice cum poate „contribui la bunastarea omenirii” si isi ofera serviciile britanicilor.
La treizeci de ani dupa aceasta hotarare, scriitorul englez de romane politiste are o banuiala cum ca eroul nostru este inca in viata si porneste in cautarea lui, localizandu-l pe Pujol in Venezuela, unde incepuse o noua viata, cea de profesor de engleza pentru compania Shell.
Loc de desfasurare: Sala Auditorium

Noaptea Institutelor Culturale 2013 la Institutul Cultural Roman, Aleea Alexandru nr. 38


Vizualizare hartă mărită
Lingvistic, vestimentar, muzical, cinematografic, design: oferta Institutului Cultural Roman in Noaptea Institutelor Culturale din acest an va parcurge, de vineri, 14, spre sambata, 15 iunie, un drum intins si divers.

18.30 – Lectie demonstrativa de limba romana pentru straini – Gradina ICR
Cat de greu este de invatat limba romana? Cu o traditie bogata in organizarea cursurilor de limba romana pentru straini, ICR va invita la o lectie deschisa pentru public in gradina sa din Aleea Alexandru nr. 38.
19.30 – Expozitie si concurs: Povestiri despre ie
In ultima vreme, ia este tot mai prezenta: traditionala sau reinterpretata de tineri designeri, purtata festiv, „casual” sau „glamour”, expusa la muzeu, in reviste sau pe retelele de socializare. Ia este o alegere personala si probabil fiecare ie are o poveste frumoasa – reala sau imaginara -, pe care vrem sa o scoatem la iveala. De aceea, am organizat si un concurs literar in parteneriat cu Revista de Povestiri, iar cele mai bune povesti despre ie vor primi premii de la Bitdefender si Editura ICR, vor fi prezentate la ICR si vor publicate pe site-ul revistei. In plus, va invitam la o expozitie de design de obiect Made in Ro, realizata impreuna cu Designist, dar si la o expozitie de ii traditionale. Toate obiectele expuse vor putea fi achizitionate.
21.00 – Recital de pian: Teo Milea in vizita la ICR pe clape albe… si negre – Sala Mare
Teo Milea si-a inceput activitatea muzicala in urma cu 25 de ani. A trecut treptat de la improvizatie la compozitie, iar in iulie 2012 a lansat primul album de compozitii proprii „On white… and black keys”. Albumul cuprinde sapte piese si a fost realizat alaturi de Andrei Kerestely.
Acest disc ma prezinta in fata publicului, prin cele 7 piese, ca fiind un pianist si compozitor apartinand a doua lumi: cea clasica si cea noua, a secolului XXI”, spune Teo Milea despre primul sau album.
Publicul meu nu are nevoie de o facultate de specialitate ca sa-mi inteleaga compozitiile si nici de un lexicon de muzica. Publicul imi intelege mesajul exact si in timp real, nu cauta sa descifreze ulterior ceea ce am vrut sa transmit intr-o ora de recital. Muzica mea este o muzica directionata, cu efect instant”, adauga pianistul.
Ce-ar mai fi de spus despre mine? Cand nu cant la pian si nu compun, gatesc si ma plimb cu bicicleta. Dar si atunci pot compune.”
22.30-01.00 – Cele mai recente scurtmetraje romanesti la Cannes: Romanian Short Waves 2013
Incepand din 2004, Festivalul de la Cannes include Short Film Corner, un spatiu in care realizatorii se intalnesc si isi prezinta filmele. Si in acest an, scurtmetrajele romanesti reunite sub titlul Romanian Short Waves 2013 s-au proiectat cu sprijinul Asociatiei Secvente.
In program sunt incluse:

  • In acvariu, regia Tudor Cristian Jurgiu, premiul al III-lea la sectiunea Cinéfondation a Festivalului de la Cannes 2013
  • Ovo, regia Eva Pervolovici
  • Cod rosu, regia Hanno Hoefer
  • Picurar, regia Nap Toader
  • Vaca finlandeza, regia Gheorghe Preda
  • Colectia de arome, regia Igor Cobileanski
  • Wonderland, regia Peter Kerek
  • De azi inainte, regia Dorian Boguta
  • Ana, regia Mirona Radu
  • Bad Penny, regia Andrei Cretulescu
  • Sistemul respirator la pasari, regia Alina Manolache
  • Hahol,  regia Goran Mihailov
  • My Baby, regia Luiza Parvu
  • Plimbarea, regia Mihaela Popescu
  • Waste, regia Anton Groves
  • Treizeci, regia Victor Dragomir
  • Intre deja si nu inca, regia Ioana Mischie
  • Boxed in, regia Ilinca Neagu

Institutul Francez, bd. Dacia nr. 77


Vizualizare hartă mărităDigitalul este astazi in tot si in toate. E o realitate care ne obliga sa ne schimbam reperele si standardele si face ca arta insasi sa isi renoveze formulele si tehnicile. Digitalul reprezinta un mod de viata, dar si un alt fel de a te apropia de cultura, cu alte perceptii si cu alta viteza.

Demonstratii FABLAB – Atrium
Ati vazut vreodata o imprimanta 3D? Puteti sa ii descoperiti performantele la Noaptea Institutelor Culturale 2013 in cadrul demonstratiilor prezentate de FABLAB (Fabrication Laboratory) din Bucuresti, un spatiu de creatie si de productie care utilizeaza tehnologiile digitale pentru a crea obiecte unice, in serie limitata. Pe de alta parte, Clubul Robotic (Robotique ASAFF) de la Universitatea Politehnica va prezenta roboti creati de catre studentii clubului. Utilizand noile tehnologii in zona cotidianului, studentii, implicati in numeroase competitii internationale, va vor initia in stiinta roboticii.
Eveniment realizat de Institutul Francez in parteneriat cu Lectoratul Francez din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti.

Atelier de scris – Etajul I – Pe tot parcursul serii
DraftQuest este un site care scrie romane. Da, da, ati auzit bine! S-a nascut din ideea ca toata lumea poate sa scrie si, mai ales, ar trebui sa scrie mai bine. Site-ul este un instrument ludic si social care ii insoteste pe autori de la prima ciorna pana la terminarea romanului lor. In cadrul Noptii Institutelor, David Meulemans, creatorul DraftQuest va anima un atelier care ii va elibera pe amatorii de scris de angoasa paginii albe si le va permite sa-si concretizeze propria creativitate. Accesul la atelier se face pe baza de inscrieri la adresa: bertille.detrie@institutfrancais-roumanie.com.

18.30 (si pe tot parcursul serii) – Mediateca
Lansarea noului portal Culturethèque – mediateca digitala a Institutului Francez
Vremea povestilor: „Calatorie in tara jocurilor, de la sotron la jocurile multimedia”

18.30-23.00 – Spatiul de cursuri
Jocuri, concursuri, ateliere pentru copiii mai mici si mai mari si numeroase premii!

19.30 – ROMANYEAH! de Cinty Ionescu – Sala Elvira Popescu
LIVE AUDIO-VIDEO PERFORMANCE – 58 minute
Cinty Ionescu – live video
Nicoleta Lefter – performer
Mandela Gajol – live instruments (flaut, caval, ocarina, fluiere, dramba, kalimba, clopotel) pe un sound design de Brennan Green

ROMANYEAH! functioneaza ca o oglinda subiectiva a realitatii. Spectacolul propune o  calatorie vizuala si muzicala intr-o Romanie imaginata de Cinty Ionescu, in colaborare cu DJ-ul, producatorul si inginerul de sunet american Brennan Green.
21.00-24.00 – Canapeaua poetica – Terasa Institutului

Un maraton in binecunoscuta traditie a evenimentelor poetice ale Institutului Francez, in care poetii invitati si publicul isi vor preda stafeta reciproc pentru a citi poeme la alegere din poezia contemporana.

21.00-02.30 – Film de animatie digitala – scurtmetraje ale studentilor de la ENSAD, SUPINFOCOM si EESI – Sala Elvira Popesco
21.00-22.30: program ENSAD
22.30-24.00: program SUPINFOCOM
01.00-02.30: program EESI

Digitalul permite reinventarea formelor narative cinematografice, iar Franta are un adevarat renume in acest domeniu, scolile sale specializate formand tinerele talente de maine. Va propunem sa descoperiti o selectie de scurtmetraje de animatie realizate de catre studentii de la ENSAD si SUPINFOCOM cu ocazia incheierii studiilor, adevarate mici bijuterii pline de inventivitate, poezie si umor!

24.00 – Video-audio live-session cu VJ Minu (50 minute) – Curtea Institutului
O incursiune in inepuizabilul univers digital video si audio ce nu putea sa lipsesca dintr-o noapte cu o asemenea tematica.

Biblioteca pentru copii
Incepand cu ora 20.00, UBISOFT prezinta la Noaptea Institutelor Culturale 2013 jocuri pentru copiii intre 7 si 10 ani.

Pe tot parcursul serii va puteti inscrie online la viitoarea sesiune de cursuri de limba franceza care se va desfasura intre 25 iunie si 12 iulie.

Intregul program al Institutului Francez pentru Noaptea Institutelor Culturale 2013 beneficiaza de sustinerea partenerilor principali BRD si Renault.

Goethe-Institut & Institutul Francez

Club Control, str. Constantin Mille nr. 4
22.00 – „Das Kapital” interpreteaza Hanns Eisler

Edouard Perraud (Franta), Hasse Poulsen (Danemarca), Daniel Erdmann (Germania)

Din Berlinul de Est la Hollywood. Asa s-ar putea descrie calatoria pe care Edouard Perraud (tobe), Hasse Poulsen (chitara) si Daniel Erdmann (saxofon) ne invita s-o facem in cadrul programului lor. Acesta va incepe cu lucrarea „Auferstanden aus Ruinen – Renascut din ruine”, mult hulitul imn al RDG pe care Hanns Eisler l-a furat cu impertinenta, dar si cu genialitate de la slagarul „Goodbye Johnny”.
In incercarea de a-l aduce cat mai aproape publicului, intreaga seara ii va fi dedicata compozitorului Hanns Eisler, acestui rebel nefericit si muzician extrem de talentat.

In colaborare cu Institutul Francez, in cadrul Anului Elysée si al Noptii Institutelor Culturale.

Institutul Italian de Cultura, Aleea Alexandru nr. 41

19.00 – Concert de blues sustinut de grupul maghiaro-italian PARAFUSIONS, la Institutul Maghiar (str. Gina Patrichi nr. 8), cu ocazia stagiunii culturale italo-maghiare din Italia
20.30 – Concert de jazz in gradina „in straie noi” a Institutului Italian de Cultura
22.30 – Proiectia filmului Nessuno mi può giudicare / Escort in love (Italia, 2011, 95 min., regia Massimiliano Bruno, subtitrare in engleza)
O comedie spumoasa, in regia lui Massimiliano Bruno, care ii are ca protagonisti pe Paola Cortellesi si Raoul Bova.
Premiul „Nastro d’argento” pentru cea mai buna comedie.
Mai multe detalii despre evenimentele Institutului Italian de Cultura in cadrul Noptii Institutelor Culturale se gasesc pe www.iicbucarest.esteri.it.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.