Impreuna putem schimba viitorul copiilor din Delta Dunarii

Salvati Delta

 

Campania are loc in perioada 9 aprilie – 30 mai 2012 si a fost initiata ca urmare a concluziilor Delta Warning Report 2012 – «Sanatatea copiilor din Delta Dunarii».

Situatia constatata in Delta Dunarii este grava in conditiile in care peste 70% din familiile cu copii nu au canalizare, apa curenta si adesea nici apa potabila in gospodarii, accesul medicilor la pacienti este deosebit de dificil, iar cabinetele medicale sunt dotate deficitar. Saracia, lipsa asigurarilor medicale a unei parti a populatiei, dar si carentele in educatia pentru sanatate, atat la nivelul parintilor, cat si al copiilor, cresc riscul aparitiei afectiunilor de sanatate.

Asociatia Salvati Dunarea si Delta trage un semnal de alarma si considera ca responsabilizarea autoritatilor locale si centrale in rezolvarea problemelor semnalate este vitala. In acest context consideram esentiala si implicarea reala a actorilor din sectorul privat in virtutea declaratiior de responsabilitate sociala asumate. De asemenea, contributia fiecarui cetatean, oricat de mica, poate face diferenta.

Campania de colectare de fonduri pentru copiii din Delta Dunarii face parte din strategia Asociatiei Salvati Dunarea si Delta care are ca scop atat protejarea mediului inconjurator, dar si bunastarea, nivelul de educatie si starea de sanatate a oamenilor din Delta Dunarii. Module de formare pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale ale locuitorilor Deltei, atelierele de economie sociala, interventii medicale si campania de educatie pentru sanatate sunt exemple de activitati pe care organizatia le desfasoara in acest sens.

« In timp ce autoritatile vor mai multe taxe sau constructii megalomanice si nesustenabile in spatiul deltaic, loc binecuvantat, dar in aceeasi masura si defavorizat, noi credem ca sanatatea si educatia oamenilor este parte din sanatatea mediului. Daca oamenii traiesc rau si nu au posibilitatea de a se intretine decent, mediul in care traiesc va avea de suferit si viceversa. Filozofia protectiei mediului are drept coloana vertebrala armonia dintre oameni si natura. Iar cand spatiul de care vorbim este unic in Europa si parte a patrimoniului UNESCO, atunci devine stringent ca « paznicii » ancestrali ai locului sa fie sanatosi si educati. E atat de simplu… » spune Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

 

Resursele obtinute in urma campaniei « In realitate esti mai bun » vor fi folosite pentru:

  1. Imbunatatirea accesului la apa potabila prin montarea de sisteme de filtrare a apei la toate scolile din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Astfel, peste 1300 de copii vor putea beneficia, cel putin la scoala, de apa potabila;
  2. Dotarea scolilor cu material didactic util in secventele de educatie pentru sanatate;
  3. Organizarea unei caravane stomatologice in scopul preventiei si ameliorarii problemelor de sanatate orala constatate la peste jumatate din copiii din Delta;
  4. Dotarea cu instrumentar medical si logistic a Centrului de Permanenta de la Sulina. 

 

Donatiile pentru copiii Deltei se pot face prin trimiterea unui sms in valoare de 2 euro la numarul 874 (serviciu gratuit in retelele Orange, Vodafone si Cosmote – nu se percepe TVA). Se pot dona 5 euro prin apelarea numarului de telefon 0900-900-880 (in reteaua Romtelecom – nu se percepe TVA) sau 10 euro la numarul de telefon 0900-900-888 (in reteaua Romtelecom – nu se percepe TVA). Campania SMS se desfasoara in perioada 11-19 aprilie, iar numerele din reteaua Romtelecom sunt disponibile intre 11 aprilie-11 iulie 2012. In seara de 13 aprilie, Realitatea TV va organiza un teledon transmis in direct in duplex Bucuresti-Delta Dunarii. Intre orele 17-20 se vor alatura campaniei sportivi, medici, jurnalisti: Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipa, Mariana Bitang, Margareta Paslaru, Andreea Marin Banica, Alexandru Arsinel, Corina Chiriac, Horia Brenciu, Felicia Filip, Cristian Topescu.

Modul in care vor fi folosite fondurile colectate va fi in permanenta comunicat de catre Asociatia Salvati Dunarea si Delta pe toata perioada de desfasurare si implementare a campaniei «In Realitate esti mai bun » pe site-ul www.salvatidelta.ro si contul de Facebook al Asociatiei precum si prin rapoarte periodice catre mass-media.

 

Despre Asociatia Salvati Dunarea si Delta

Asociatia Salvati Dunarea si Delta este o organizatie neguvernamentala de protectia mediului, care a demonstrat in cei aproape opt ani de activitate ca poate oferi solutii pentru marile provocari cu care se confrunta Delta Dunarii. SDD are o activitate sustinuta si in domenii conexe protectiei mediului, avand in portofoliu proiecte care vizeaza dezvoltarea durabila, dezvoltare comunitara locala, managementul deseurilor, economie sociala si dezvoltarea resurselor umane, managementul apelor, antreprenoriat social etc. (www.salvatidelta.ro)

Delta Warning Report « Sanatatea copiilor din Delta Dunarii » a fost realizat cu sprijinul companiei farmaceutice GlaxoSmithKline (GSK) Romania si a fost lansat pe 28 Martie 2012 in prezenta autoritatilor publice locale si centrale. Studiul poate fi accesat pe http://www.salvatidelta.ro/SDD_studiu-sanatate-copii.pdf

 

Persoana de contact:

Tea Vasilescu

PR Executive

Asociatia Salvati Dunarea si Delta 

tea.vasilescu@salvatidelta.ro

0729.882.614

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.