Gimnastică artistică: Românca Larisa Iordache, vicecampioană mondială la individual compus

larii Gimnasta româncă Larisa Iordache a cucerit medalia de argint în concursul individual compus al Campionatelor mondiale de gimnastică artistică din orașul chinez Nanning, cu un total de 59,765 puncte (15,066 la sărituri, 14,866 la paralele, 15,100 la bârnă și 14,733 la sol), după un concurs de mare tensiune, în care lidera echipei noastre a crescut ștacheta evoluțiilor, ca în fiecare zi în această competiție, în care s-a introdus noul cod de punctaj, valabil și pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, din 2016.

Titlul de campioană mondială absolută a revenit deținătoarei trofeului, americanca Simone Biles, cu 60,231 puncte, în timp ce medalia de bronz a fost obținută tot de o reprezentantă a SUA, campioană mondială pe echipe, Kyla Ross, cu 58,232 puncte.

A doua reprezentantă a României în acest concurs al gimnastelor complete, Alina Ștefania Stănilă, s-a situat pe 17, cu 53,533 puncte.

Această primă medalie cucerită de gimnastele românce în concursul individual compus al Mondialelor după 2007, dar și prima medalie a delegației noastre la aceste Campionate ale lumii, este dovada unei maturizări depline a Larisei Iordache, care a etalat o deplină stăpânire de sine. Dovadă este faptul că, evoluând prima dintre toate cele 24 de finaliste, când arbitrele sunt încă prudente în aprecieri, Iordache a reușit o săritură foarte bună, Iurcenko cu 2 șuruburi, cu dificultate 5,8, dar o notă, s-ar putea spune, doar de 15,066, ceea ce i-a adus principalei sale adversare, americanca Biles încă din start un avantaj de 8 zecimi (deținătoarea titlului absolut a luat 15,866).

Cu un loc 4 după primele două rotații, Larisa Iordache a început o cursă de urmărire impresionantă, urcând pe locul 2 după bârnă, cu cel mai bun rezultat la acest teribil aparat (15,100), loc pe care și l-a păstrat până la final, la sol, unde Simone Biles excelează, într-un moment în care în gimnastica feminină acrobatica este vădit avantajată față de eleganța și complexitatea execuției.

Iată clasamentul primelor 6 gimnaste la individual compus: Simone Biles (SUA) — 60,231 puncte; 2. Larisa Iordache (România) — 59,765 p; 3. Kyla Ross (SUA) — 58,232 p; 4. Aliya Mustafina (Rusia) — 57,915 p; 5. Jinnan Yao (China) — 57,465 p; 6. Vanessa Ferrari (Italia) — 57,166 p.

Sâmbătă este prima zi a concursului special pe aparate, cu evoluții la sol, cal cu mânere și inele la masculin, sărituri (unde Larisa Iordache nu figurează în primele 8, dar este prima rezervă) și paralele la feminin, iar duminică această a 45-a ediție a Mondialelor se încheie cu întreceri în care delegația României speră, cu îndreptățire, să-și adauge și alte medalii, tot prin Larisa Iordache, calificată în finală la bârnă și sol, în ultima zi fiind programate și finalele masculine la sărituri, paralele și bară fixă.

AGERPRES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.