FUTURE FOLK, între tradiţie și avangardă

25 de creaţii vestimentare originale, semnate de designerul Carmen Emanuela Popa,  inspirate din diversitatea simbolurilor, motivelor, culorilor  portului popular, sunt prezentate publicului pentru prima oară, într-o formulă ce îmbină filmul, poezia, muzica. Toate sugerează mesajul întregului proiect – acela că diversitatea este o resursă inepuizabilă de inovaţie şi creativitate  într-o societate în care există înţelegere şi respect faţă de valorile fiecăruia, în care dialogul între etnii şi culturi funcţionează. Şi pentru că îşi propune să aducă artiştii şi publicul tânăr mai aproape de valorile patrimoniului, să transfigureze tradiţii stăvechi prin modalităţi actuale de expresie, proiectul Future Folk se înscrie în seria contribuţiilor din România la desfăşurarea campaniei Anul european al patrimoniului cultural – 2018. Nu în ultimul rând, proiectul este dedicat Centenarului Unirii, subliniind prin artă faptul că valorile de patrimoniu moştenite de la generaţiile anterioare ne unesc şi că împreună putem crea o lume mai bună.

Artista Carmen Emanuela Popa  privește proiectul Future Folk dintr-o perspectivă filosofică și antropologică. Este doctorand în design la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, instituție care i-a acordat în anul 2018 o bursă de studii la prestigioasa Universitate IUAV din Veneția, Italia. Ea reușește să elimine barierele convenționale în abordarea tematicilor cu caracter determinat și să propună un punct de vedere elaborat și multiplu, care conferă lucrărilor sale statutul de obiect de artă, privit mai ales din perspectiva manifestărilor artistice contemporane. Atentă la simbolistica şi filosofia din spatele fiecărui obiect, artista doreşte să lanseze prin creaţiile ei o invitaţie la dialog intercultural prin artă.

 “Future Folk a fost o provocare nu doar artistică ci și emoțională, deoarece sunt extrem de legată de lumea satului de odinioară. Port ca pe niște icoane imaginare grâul crud și macii cu roșul firav, frunza de salcâm și păpușile de mătase de porumb din grădina bunicii. Casele sinelite cu mușcate în fereastră adăposteau o lume, astăzi cu valoare de patrimoniu, un tezaur spiritual cu valențe estetice atât de bogate încât să îndestuleze carențele contemporane. Am luat ia din cufărul de lemn și am așezat-o în lumina dimineții, să îi fac un portret, pe care, a la Modigliani, l-am descoperit cu tușe mari și ferme, fără o fidelizare a proporțiilor, doar o declarație afectivă oferită simbolului care a venit în contemporan pe materialități descinse din era vastă a tehnologizării sau pe mătăsuri translucide. De altfel, proiectul este un elogiu al satului românesc, este un privilegiu și o bucurie că, iată, reușesc prin artă, să îi spun bine te-am găsit, într-o haină nouă, sugestivă, care se adresează în mod particular nostalgiilor spirituale, dar să îi trimit si one notice care face referire la problematicile noastre existențiale din prezent. Folk egal people, humans, souls, men, women, semnificația traduce o stare interioară, iar dacă el ar purta o lume și un nume, acestea ar fi pitorescul divin și inocență. Future Folk propune o haină care îmbracă sufletul ființei umane, este un tumult metaforic care descrie arta tradițională și cultura vestimentară a unor națiuni cu delicatețe, dar si exigență stilistică. Am dat  viață acestui om/ folk obișnuit în contextul unui viitor care se apropie robotizat, dar care va avea “de luptat” cu oștile poematice ale ființei umane, pentru că viața, din punctul meu de vedere,  nu este o escaladare a unei redute de infatuare, ea este de fapt o luptă cu Poemul care năvălește cotidian în sufletele și conștiința noastră“, spune Carmen Emanuela Popa. 

Colecția Future Folk frapează prin sensibilitatea discursului de forme și linie, rafinament compozițional și cromatic și creează tangențialitate cu planul afectiv al privitorului. Nota de spectaculos și original o creează grafica și pictura  în relief pe suprafața obiectului vestimentar,  tehnicile speciale de vopsire și introducerea materialelor neconvenționale în abordarea artistică și tehnică a proiectului, ce conferă colecției un rezumat vizual caracterizat prin armonie  si echilibru stilistic. Trimiterile detaliate către simbolistica omniprezentă în piesele vestimentare tradiționale fac ca produsul nou creat să fie motivat de o susținută aprofundare tematică, ceea ce îi augmentează valoarea culturală.

Organizatorii proiectului Future Folk  

Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi Alumnus Club pentru UNESCO organizează în parteneriat, miercuri 20 iunie a. c., începând cu orele 17.00, la Palatul Parlamentului – sala Nicoale Bălcescu, evenimentul de lansare a proiectului Future Folk, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Primăria Capitalei prin Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti şi Comisia Naţională a României pentru UNESCO. Evenimentul se desfăşoară sub Înaltul patronaj al Camerei Deputaţilor şi se bucură de sprijinul a numeroşi parteneri.

Gazda evenimentului va fi Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, iar moderator va fi doamna Daniela Popescu, preşedintele Alumnus Club pentru UNESCO. În deschidere, actriţa Maia Morgenstern va susţine un recital extraordinar de poezie, după care iniţiatorul şi partenerii vor vorbi despre Future Folk, fiecare din perspectiva instituţiei pe care o reprezintă. Evenimentul se focalizează pe colecţia de design vestimentar creată special pentru acest eveniment de designerul Carmen Emanuela Popa, colecţie care va fi lansată printr-o prezentare – performance, însoţită de un film de atmosferă al proiectului. Iniţiativa este adresată în special tinerilor şi are ca obiectiv general revitalizarea şi promovarea patrimoniului cultural imaterial al României, punând în valoare prin design contemporan o piesă esenţială a acestuia – costumul tradiţional. Nu numai costumul românesc, ci şi costumele tradiţionale specifice minorităţilor naţionale din toate zonele României. Diversitatea constituie o resursă inepuizabilă de inovaţie şi creativitate, de progres, într-o societate în care dialogul între etnii şi culturi este real – acesta este mesajul proiectului. Colecţia de design vestimentar creată de Carmen Emanuela Popa, un produs cultural original şi avangardist, este ea însăşi o invitaţie la comunicare,  înţelegere şi solidaritate între oameni.

Proiectul Future Folk se desfăşoară în perioada 1 februarie – 20 septembrie 2018.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.