De 1 Decembrie, la TVR 3 avem trei zile de sărbătoare

Vineri, sâmbătă şi duminică, TVR 3 urează „La mulţi ani!” românilor din întreaga ţară şi le aduce un program divers: cu actualitate, emisiuni dedicate acestei sărbători şi evenimente – desfăşurate în principalele zone ale ţării.

Cele trei zile de sărbătoare vor fi unite la TVR 3, în mod simbolic, de poezie şi cultură – prin fillere speciale Poesis  şi mesajele şi gândurile unor academicieni români.

Sărbătoarea începe la TVR 3 din 30 noiembrie când, de Sf.Andrei, puteţi urmări de la ora 9.30 transmisiunea directă de la Catedrala Patriarhală. Petrecerea continuă cu spectacolul folcloric Generaţiile Centenarului” – Iaşi-Cernăuţi – Chişinău – programat de la ora 16.00 şi cu ediţia specială de la ora 19.00 a emisiunii Cântec şi poveste  – despre vizita Corului de la Finteuşul Mare la românii din Salonic. Prima seară de sărbătoare la TVR 3 se încheie feeric, de la ora 23.00, cu Concertul de la Schönbrunn 2018 – condus de Valery Gergiev.

Sâmbătă şi duminică TVR 3 vă propune dă începeţi ziua, de la ora 7.00, urmărind documentarele istorice Braşovul înainte şi după 1 Decembrie 1918  – respectiv Sibiul, capitala Marii Uniri .

Sâmbătă, de Ziua Naţională, începând cu ora 10.00 intrăm în legătură directă cu Alba Iulia de unde TVR 3 transmite în direct slujba Te deum  susţinută în Catedrala Ortodoxă a Încoronării, iar de la ora 13.00 – emisiunea Din zestrea Ardealului – ne aduce un spectacol folcloric de sărbătoare pentru a petrece un „1 Decembrie în Ţara Moţilor”– alături de Veta Biriş, Mirela Mănescu şi Ansamblul “Ţarina” din Abrud.

Noi pagini de istorie ni se dezvăluie la TVR 3 de la ora 15.00, când dr. Tudor Roşu, şeful secţiei Istorie din cadrul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia ne prezintă Garda Naţională la 1 Decembrie 1918  şi de la 15.30 când este programat filmul eveniment Vis de aur, coroană de oţel  – un documentar distins cu premiul „CENTENAR” la Festivalul SIMFEST 2018.

De la ora 17.00 vă invităm la spectacolul aniversar 100 de ani pentru România – Teatru documentar în regia lui Alexandru Boureanu, iar de la ora 18.00 urmăriţi prima parte a concertului extraordinar ”Cântecele Unirii” susţinut  de Corul Academic Radio. Partea a doua este progrmată duminică, de la 17.55.

Sâmbătă seara, de la ora 19.00, interpreţi îndrăgiţi precum Sofia Vicoveanca, Mioara Velicu, Lia Lungu, Benone Sinulescu, Gheorghe Roşoga urează La mulţi ani români de pretutindeni!  în cadrul ediţiei speciale a emisiunii Cântec şi poveste.

După drama istorică Ecaterina Teodoroiu programată la ora 20.00, vă invităm de la 22.00 să treceţi în revistă muzica rock şi folk românească – într-o ediţie specială a emisiunii Remix în care îi veţi revedea pe câţiva dintre cei mai buni artişti ai genului: Doru Stănculescu, Valeriu Sterian, Mircea Bodolan, Evandro Rossetti, Phoenix, Sfinx, Voltaj, Transilvania, Negură Bunget, Bucium, Trooper, Pasărea Rock ş.a.

Ca de fiecare dată, la TVR 3 încheiem ziua cu muzică de cea mai bună calitate. Aşa că de 1 Decembrie vă propunem să vă delectaţi de la 23.30, cu un proiect muzical de excepţie dedicat Centenarului Marii Uniri: „Balada, un secol de muzică”– un recital oferit de violonistul Alexandru Tomescu şi de pianista Angela Drăghicescu. Spectacolul va fi precedat, de la ora 23.00, de un Making of al acestui eveniment de înaltă ţinută.

Duminică, 2 decembrie, TVR 3 vă aşteaptă cu mai multe spectacole folclorice, de sărbătoare, cu artişti populari din diverse zone ale ţării: Din Banat în toată ţara (de la 14.00), Spectacolul extraordinar “Unirea cea mare (de la 16.30) şi România-i ţara ta (de la 20.00).

Programul special de sărbătoare din aceste trei zile se încheie cu două spectacole de cea mai bună calitate: Concertul extraordinar al Filarmonicii din Iaşi dedicat Centenarului România 100.Iaşi – prezent şi viitor  (de la ora 22.00) şi Spectacolul de Gala susţinut în 2016 la Opera din Paris  (de la ora 23.00).

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.