Criticul de film Andrei Rus, noul câștigător al bursei Alex. Leo Șerban

blank

Criticul de film Andrei Rus, editorul revistei „Film Menu”, este beneficiarul celei de-a treia ediții a Bursei Alex. Leo Șerban.

Andrei Rus Acordată anual unui tânăr sub 35 de ani care s-a afirmat în zona de jurnalism şi / sau critică de film, bursa a fost inițiată în 2012 de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, care organizează anual Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), și Romanian Film Initiative, în memoria unei personalități marcante a cinema-ului românesc, scriitorul și criticul Alex. Leo Șerban.

Timp de două săptămâni, Andrei Rus va beneficia de contextul profesional și creativ al festivalului Making Waves: New Romanian Cinema din New York, și de un sejur profesional în 2015, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. În această perioadă, criticul de film, lector al Universității Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (UNATC) și inițiator al unui club de film, va avea acces la resurse de specialitate și va întâlni profesioniști din industria cinematografiei. Bursa acoperă cheltuielile legate de deplasare, cazare și diurnă.

Bursa Alex. Leo Șerban este o inițiativă menită să promoveze spiritul libertății critice de expresie, al profesionalismului și al rigorii intelectuale și să acorde unui tânăr critic sau jurnalist ocazia de a-și extinde cercul de cunoștințe în domeniul cinematografiei. Toate aceste valori fac parte din patrimoniul intelectual pe care l-a construit și încurajat de-a lungul vieții sale Alex. Leo Șerban (1959 – 2011), cel mai important critic de film român al ultimelor două decenii, un profesionist desăvârșit și un elegant susținător al valorilor din cinematografia românească.

„Alex. Leo Șerban reprezintă cel mai fidel spiritul în care au crescut festivalurile Making Waves și TIFF: nonconformist, cu alegeri bine documentate, curajoase și riscante de multe ori, realizând un slalom între generații, genuri și gusturi… toate acestea, o sperăm, cu stil. Măsurăm în fiecare an absența lui cu aceeași intensitate, iar bursa pe care o acordăm unui tânar critic sau jurnalist de cinema îi onorează, foarte modest, personalitatea”, declară inițiatorii bursei.

Andrei Rus (29 de ani) a urmat programul de doctorat în Cinematografie şi Media al UNATC București, instituție în cadrul căreia predă acum, ca lector, studii cinematografice şi istoria filmului. Este coordonatorul revistei „Film Menu”, la care contribuie tineri critici de film, şi iniţiatorul programului „Cineclub” și al altor evenimente legate de film, desfăşurate în sala de cinema a

UNATC. Începând din 2014, este selecționer al Festivalului NexT Film din București. Anul acesta, a făcut parte din Juriul Révélation France 4 în Semaine de la Critique, secțiunea paralelă a Festivalului de la Cannes.

„Bursa pe care o primesc acum cu bucurie este un moment foarte important pentru mine, deoarece textele lui Alex. Leo Șerban au fost decisive în perioada mea de formare, am dialogat aprins cu ele și m-au provocat să îmi găsesc argumente sau, și mai important, contraargumente – ceea ce a echivalat cu o perioadă de căutări serioase. E puțin probabil să fie egalat vreodată – poate doar o ipotetică „bursă Truffaut” ar putea-o face, tot din considerente personale. Mă invită, într-un mod oarecum neașteptat, să continui procesul de pace cu adolescența mea, pe care am semi-renegat-o multă vreme, și pentru asta le sunt cât se poate de recunoscător organizatorilor „Making Waves” si TIFF, care mi-o oferă”, declară Andrei Rus.

Câștigătorul primei ediții a bursei a fost criticul de film Cătălin Olaru, iar al celei de-a doua – jurnalista Florentina Ciuverca, editorul site-ului de specialitate Filmreporter.ro.

Cea de-a 9-a ediție a festivalului Making Waves: New Romanian Cinema va avea loc între 4 și 8 decembrie, la Film Society of Lincoln Center din New York, și între 5 și 10 decembrie, la Jacob Burns Film Center.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.