Cărți și calculatoare pentru școlile românești din regiunea Cernăuți, de Ziua Națională a României

Asociaţia Convergenţe Europene (ACE) a participat la ceremoniile dedicate zilei Naționale a României la Cernăuți. Este al treilea an în care reprezentanții ACE sunt prezenți la evenimentele organizate de Consulatul General al României la Cernăuți și de asociațiile românești din regiune. Pentru al doilea an consecutiv, alături de reprezentanții ACE, la manifestările de la Cernăuți au participat și membri ai asociației bucureștene Eurocentrica. Reprezentanții celot două asociații au depus flori la monumentele lui Mihai Eminescu și Taras Șevcenko, iar în cadrul recepției de 1 Decembrie, organizată de Consulatul General al României la Cernăuți, au acordat unor instituții de învățământ din regiune cărți și laptopuri donate în cadrul campaniei ”Acces la Educație – sprijin pentru școlile din Ucraina”. Astfel, directorii a opt instituții de învățământ din regiunea Cernăuți au primit cărți în limba română, un tricolor și câte un laptop, donații care vin în sprijinul exercițiului educațional de limbă română din Ucraina.

”Demersurile de susținere pentru școlile românești din Ucraina vor continua. Ne bucurăm că am reușit să ajungem până la sfârșitul acestui an și la Cernăuți cu donațiile făcute de companiile românești, care au înțeles nevoia de sprijin în aceste zone. Mulțumirile merg și către Consulatul General al României, cu care am colaborat constant și care a fost mereu deschis în proiectele noastre. Asociația Convergențe Europene și Eurocentrica vor lansa în următoarea perioadă și un concurs de eseuri având ca temă identitatea națională în context european, o acțiune care, pentru al treilea an consecutiv, vine să premieze tinerii talentați la scris din comunitatea românească din Ucraina” – spune Sergiu Dan, preşedintele Asociaţiei Convergenţe Europene.

Instituțiile de învățământ  care au primit cărți și laptopuri din partea ACE și Eurocentrica sunt următoarele: Școala Generală Nr.10 din Cernăuți, Liceul ‘’Mihai Eminescu’’ din Carapciu, Gimnaziul din Crasna, Gimnaziul Nr.6 din Cernăuți, Catedra de Filologie Română și Clasică din cadrul Universității Naționale ’’Iuri Fedkovici’’ din Cernăuți, Școala Generală Nr.13 din Cernăuți, Școala Generală Nr.1 din Ciudei, școala din Tereblecea.

O parte din donații a mers și la Centrul de Studii Românești din cadrul Facultății de Istorie, Politologie şi Relaţii Internaţionale de la Universitatea Națională “Iuri Fedkovici” din Cernăuți, echipamentele IT fiind predate doamnei Liuba Melniciuk, directoarea CSR și în prezența câtorva membri ai centrului.

Vizita în Ucraina a continuat cu participarea delegației de la București la a doua ediție a Conferinței internaționale a studenților românofoni ”Contextul european al relațiilor ucraineano-române”, organizată de Centrul de Studii Românești (CRS) din cadrul Facultății de Istorie, Politologie și Relații Internaționale a Universității Naționale ”Iuri Fedkovici” din Cernăuți si Institutimg_4504ul pentru Democratizare si Dezvoltare.

Tot în cadrul vizitei la Cernăuți, Asociația Convergențe Europene a acordat diplome de apreciere și recunoștință unor personae care s-au implicat în acțiunile realizate în beneficiul comunității românești din Ucraina și pentru îmbunătățirea relațiilor româno-ucrainene. Astfel, au primit diplome doamna Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuți, domnul Ionel Ivan, ministru-consilier în cadrul Consulatului General al României la Cernăuți, domnul Grigore Timiș, deputat în Rada Supremă a Ucrainei, doamna Liubov Melniciuk, directoarea Centrului de Studii Românești, domnul Dimitro Saviuk, vicepreședinte al Institutului pentru Democratizare și Dezvoltare din Cernăuți și artistul roman  Claudiu Parotă. Diplome de apreciere din partea ACE vor ajunge și la Consulatul României de la Odesa, la senatorul Viorel Badea, către doamna Zinaida Pinteac, profesoară la școala din Frumușica Veche, la doamna Elena Șovac, directoarea școlii românești din Apșa de Mijloc și la doamna Anuța Dan, fondatoarea Euroclubului din cadrul școlii din Apșa de Mijloc (Transcarpatia, Ucraina).

Cu ocazia Zilei Naționale, Consulatul General al României a decernat diplome de excelență pentru merite deosebite în promovarea limbii, culturii și spiritualității românești prin proiectele derulate în anul 2016 reprezentanților ACE, Sergiu Dan și Liliana Simionescu, reprezentanților comunității românești din Ucraina și reprezentanților ucraineni.

 

Despre Asociația Convergențe Europene

ACE este o organizație neguvernamentală din România care, prin proiectele pe care le desfășoară, încearcă să contribuie la consolidarea relațiilor dintre românii din țară și cei din jurul granițelor, prin promovarea valorilor europene și implicarea tinerilor cu potențial. Înființată la București în 2011, asociația a organizat o serie de evenimente și conferințe cu tematici care dezbat situația românilor din afara granițelor și colaborează constant cu instituțiile statului român care au în statut susținerea românilor din afara țării.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.