Campionatul Mondial FIFA 2014 – Analiza grupei F: Grupă ușoară pentru Argentina lui Messi

Lionel Messi

Grupa F a Campionatului Mondial FIFA 2014 are, probabil, cea mai neatractivă componență. Cu excepția Argentinei lui Messi, celelalte trei țări din grupă, Bosnia și Herțegovina, Nigeria și Iran, nu sunt deloc niște forțe fotbalistice majore.

Argentina – primul trofeu internațional pentru Messi?
Argentina nu a mai câștigat un titlu Mondial din 1986, când Maradona se afla în formă maximă. Acum, pentru Pume, titlul ar fi cu atât mai prețios cu cât ar fi câștigat pe terenul rivalei de moarte, Brazilia.

Cum s-a calificat: locul 1 într-o grupă cu Columbia, Chile, Ecuador, Uruguay, Venezuela, Peru, Bolivia și Paraguay.

Antrenor: Alejandro Sabella – a câștigat Copa Libertadores cu Estudiantes în 2009 și campionatul Argentinei cu aceeași echipă în 2010.

Vedeta echipei: Lionel Messi. Superstarul Barcelonei a avut un sezon slăbuț cu echipa sa de club, singurul trofeu obținut fiind Supercupa Spaniei, însă acest lucru nu-l împiedică pe Messi să aspire la primul trofeu internațional și să-l egaleze astfel pe conaționalul său, Diego Armando Maradona.

“11”-le perfect: Romero (AS Monaco) – Zabaleta (Manchester City), Fernandez (Napoli), Garay (Benfica), Rojo (Sporting Lisabona) – Gago (Boca Juniors), Mascherano (FC Barcelona), Di Maria (Real Madrid) – Messi (FC Barcelona)< Higuain (Napoli), Aguero (Manchester City) Bosnia și Herțegovina – singura debutantă de la acest turneu final:
Bosnia și Herțegovina este singura reprezentativă, din cele 32 de echipe naționale calificate, care se află la prima ei prezența la un turneu final major. Grupa ușoară, dar și faptul că precedentele două debutante europene, Slovacia și Ucraina au trecut în faza următoare, îi face pe Dragoni să spere la o calificare în Optimile de Finală.

Cum s-a calificat: locul 1 într-o grupă cu Grecia, Slovacia, Lituania, Letonia și Liechtenstein.

Antrenor: Safet Susic – a dus Bosnia și Herțegovina până pe locul 13 în clasamentul FIFA; a mai antrenat pe Cannes, Istambulspor, Al-Hilal, Konyaspor, Ankaragucu, Caykur Rizespor și Ankaraspor.

Vedeta echipei: Edin Dzeko. Atacantul lui Manchester City are 35 de goluri în tricoul echipei sale naționale și vine după un sezon excelent cu echipa să de club, alături de care a câștigat titlul în Anglia.

“11”-le perfect: Begovic (Stoke City) – Vrsajevic (Hajduk Split), Bicakcic (Hoffenheim), Spahic (Bayer Leverkusen), Kolasinac (Schalke 04) – Visca (Istambul BB), Medunjanin (Gaziantepspor), Misimovic (Guizhou Renhe), Pjanic (AS Roma) – Dzeko (Manchester City), Ibisevic (Vfb Stuttgart)

Nigeria – șanse minime:
Nigeria a trecut ultima dată de grupe în 1998, când s-a oprit în Optimi. Acum șansele nu sunt foarte mari pentru Vulturi, Argentina și Bosnia și Herțegovina părând favorite la calificare.

Cum s-a calificat: locul 1 într-o grupă cu Malawi, Kenya și Namibia. Baraj: 4-1 la general cu Etiopia.

Antrenor: Stephen Keshi – a câștigat Cupa Africii pe Națiuni cu Nigeria; a calificat Togo la Campionatul Mondial din 2006.

Vedeta echipei: John Obi Mikel. Mijlocașul lui Chelsea vine foarte motivat la Mondial după ce în sezonul trecut nu a obținut niciun trofeu cu echipa de club.

“11”-le perfect:

Vedeta echipei: Enyama (Lille) – Ambrose (Celtic), Omeruo (Middlesbrough), Oboboabona (Caykur Rizespor), Yobo (Norwich City) – Uzoenyi (Enugu Rangers), Obi Mikel (Chelsea) – Emenike (Fenerbahce), Reuben Gabriel (Waasland-Beveren), Moses (FC Liverpool) – Uchebo (Cercle Brugge)

Iran – marea necunoscută a Mondialului:
Iran este marea surpriză a acestui Campionat Mondial, puține lucruri fiind știute despre echipa asiatică și jucătorii ei.

Cum s-a calificat: 5-0 la general cu Maldive în turul 1, apoi locul într-o grupă cu Qatar, Bahrein și Indonezia, apoi locul 1 într-o grupă cu Coreea de Sud, Uzbekistan, Qatar și Liban.

Antrenor: Carlos Queiroz – a câștigat Supercupa Spaniei cu Real Mdrid în 2003, Cupa Portugaliei și Supercupa Portugaliei, în 1995, cu Sporting; a mai câștigat Campionatul Mondial de Juniori cu Portugalia, în 1989 și 1991, și Campionatul European Under-16, tot cu Portugalia, în 1989.

Vedeta echipei: Javad Nekounam. Jucătorul lui Al-Kuwait are 37 de goluri în 140 de meciuri disputate în tricoul Iranului.

“11”-le perfect: Davari (Grasshopper Zurich) – Sadeghi (Esteghlal), Mahini (Persepolis), Hosseini (Persepolis), Beitashour (Vancouver Whitecaps) – Dejagah (Fulham), Nekounam (Al-Kwait), Shojaei (Las Palmas), Heydari (Esteghlal) – Jahanbakhsh (Nec Nijmegen) – Ghoochannejhad (Charlton Athletic)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.