Album review: Blueprint by Ferry Corsten

Lansat în luna Mai 2017, cel mai recent album al lui Ferry Corsten-Blueprint este o adevărată capodoperă nu doar în materie de muzică electronică, ci muzică în general.

Olandezul născut în Rotterdam a reușit să transpună în sunete, vibrații, tonuri, dar și cuvinte atent alese, emoția unei descoperirii, a unui nou început, a ceea ce se află dincolo de materie și ce poate transcede timpul.

Albumul înglobează 17 piese, fiecare dintre ele debutând cu vocea naratorului Campbell Scott (regizorul SpiderMan 2) ce ne introduce pas cu pas în lumea Blueprint.

De altfel, acesta este unul dintre elementele diferențiatoare ale albumului, întrucât Corsten și-a dorit ca mesajul său să fie transmis atât prin sunet, cât și prin cuvinte; cuvinte cărora vocile lui Eric Lumiere, Niels Geusebroek, Clairity, și Haliene le dau parcă și mai multă însemnătate.

Ideea din spatele albumului Blueprint a pornit în urma unei discuții banale pe care artistul a avut-o cu tatăl său în timp ce ascultau piesele proiectului Gouryella, acesta din urmă încurajându-l pe artist să facă ceea ce și-a dorit dintotdeauna: un album-concept care să prezinte o poveste, să transmită un mesaj, o emoție.

Următorul pas a fost unul decisiv, Corsten întalnindu-se cu nimeni altul decât cu David H. Miller – scenaristul House of Cards și Rosewood. De aici totul a mers ca la carte, cei doi discutând despre evoluție, viața extraterestră, inteligență artificială și așa mai departe. Și astfel s-a născut Blueprint.

Povestea debutează cu recepționarea unui sunet venit din spațiu, un sunet pe care întreaga umanitate încearcă să îl decodeze: The Drum.

Aflat undeva departe, într-un orășel uitat de lume, Lukas (unul dintre protagoniștii poveștii) încearcă și el să descopere misterul sunetului, reușind să spargă codul și să contruiască, conform instrucțiunilor primite în mesaj, un android – pe Vee.

Piesele de puzzle încep să se așeze de la sine în timp ce albumul se dezvăluie piesă cu piesă, Lukas reușind să stabilească o legătură extrem de puternică cu Vee, care are conștiință proprie, memorie și vine dintr-un alt loc, departe de cel în care Lukas s-a născut și a crescut.

Locul de unde Vee provine este o altă galaxie, un loc asemănător cu Pământul, dar care este lipsit de ură, durere și rău – este un loc în care Lukas ajunge cu puterea minții, traversând galaxii și călătorind la ani lumină de Pământ.

Fascinația experienței îl bucură peste măsură pe Lukas, dar îl și sperie atunci când Vee îi spune că îi este dor de casă și că va trebui să plece.

Povestea merge mai departe în stil halucinant, cele două personaje urmând căi diferite, pentru ca în final să se reîntâlnească, așa cum și ultima piesă o spune … pentru eternitate (Eternity).

Blueprint nu poate fi ascultat altfel decât piesă cu piesă, în ordinea magică în care Corsten le-a creat, fiecare melodie reprezentând de fapt o cheie ce deschide un nou portal spre libertate și iubire absolută.

Mesajul albumului este cât se poate de simplu, însă frumusețea lui cade în mâinile fiecarei pesoane care decide să îl asculte, acesta putând să difere în funcție de cât de mult se rezonează cu povestea și lirismul fiecărei piese.

Un lucru este cert însă, Ferry Corsten a reușit să decodeze transcriptul Universului, Blueprint devenind astfel un portal către o altă dimensiune idilică, liberă și romantică unde muzica crează punți de neclintit, iar binele învinge întotdeauna răul.

Îmbinând elemente ca de exemplu, cele cu care omenirea se confruntă acum – lupta pentru supremație și putere – cu dramele interne ale indivizilor, dar și cu fascinația a ceea ce se află dincolo de spațiul perceptibil, Blueprint aduce în lumină lucrurile cu adevărat importante pentru fiecare dintre noi.

Ferry Corsten s-a autodepășit cu siguranță în incursiunea sa spre a părăsi zona de confort și a descoperi necunoscutul acolo unde muzica este emoție, iar cuvintele sunt mai mult decât simple unelte de comunicare.

Bluprint invită astfel într-o călătorie nu spre exterior, așa cum poate am fi tentați să credem, ci spre interior, spre universul care trăiește și respiră în fiecare dintre noi.

 

În cazul în care vă doriți să faceți parte din călătoria Blueprint, vă informăm că albumul este disponibil în magazinele iTunes și GooglePlay.

Cu Ferry Corsten și emisiunea sa “Ferry Corsten’s Countdown“, vă întâniți în fiecare luni noapte, pe Radio DEEA, dupa Sundancer și “Lost in Trance“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.