Neatenţia la volan, una din cauzele accidentelor pe şosele

Campania “Atenţia la … neatenţie” ajunge în Cluj-Napoca

Neatenţia la volan, în special utilizarea telefonului mobil în timpul şofatului, reprezintă una dintre cele mai serioase cauze de producere a accidentelor mortale. Un studiu realizat de AT&T în 2015 arată că un procent de 70% dintre şoferi sunt distraşi de telefonul mobil, 61% trimit mesaje în timp ce conduc şi 27% socializează pe Facebook.

În acest context, Cabinetul de Psihologie Lenke Iuhos şi Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihoTrafiQ, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj, Donati Service şi Twin Motors, continuă campania “Atenţie la … neatenţie” în municipiul Cluj-Napoca (zona Sun), luni, 10.07.2017, începând cu ora 10. Campania, care s-a mai desfăşurat în alte 4 oraşe din România, îşi propunere să-i responsabilizeze pe participanţii la trafic cu privire la pericolele la care se expun atunci când se lasă distraşi de factori perturbatori. În cadrul campaniei vor fi împărţite materiale informative şi odorizante de maşină cu mesajul proiectului.

Fenomen scăpat de sub control

Chiar dacă se constată o scădere de peste 40% din 2008 până în 2014 a accidentelor rutiere mortale din România, prof. univ. dr. Mihaela Rus, coordonatorul campaniei, afirmă că există din ce în ce mai mult accidente se produc din cauza că şoferii utilizează telefonul mobil la volan. “La o scurtă observaţie empirică, constatăm că din 10 şoferi, mai mult de jumătate dintre ei se uită în jos spre telefonul mobil, şi nu înainte, cum este normal. În special, acest comportament este mai des întâlnit la tineri, iar în contextul lipsei de experienţă şi a adrenalinei, aceştia pot pierde foarte uşor controlul volanului şi pot pune în pericol propria viaţa şi a celorlalţi participanţi la trafic. Fără doar şi poate, este un fenomen care a scăpat de sub control, iar acest comportament trebuie amendat mai drastic”, afirmă prof. univ dr. Mihaela Rus, preşedintele Asociaţiei de Psihologiei şi Siguranţă Rutieră – PsihoTrafiQ. Dacă totuşi trebuie să răspundem la un apel urgent în timp ce ne aflăm la volan, specialistul recomandă şoferilor folosirea unui handsfree wireless sau cumpărarea unui dispozitiv care conectează telefonul mobil la maşină. În acelaşi timp, coordonatorul campaniei nu le recomandă şoferilor să folosească un handsfree cu fir deoarece există oricând riscul ca firul să se încolăcească în jurul volanului şi să îi creeze probleme de manevrare.

Campanii de responsabilizare a participanţilor la trafic, nominalizate de foruri europene

Asociaţia “PsihoTrafiQ” a derulat, în ultimii ani, campanii de responsabilizare a participanţilor la trafic, coordonate de prof. univ. dr. Mihaela Rus și psihologul principal Ionel Simionca – vicepreşedintele Asociaţiei, în vederea reducerii acestor comportamente disfuncţionale, care tind să contamineze comportamental din ce în ce mai mulţi şoferi. Printre acestea, amintim campaniile naţionale “(Micro)Somnul la volan – un pericol real!” şi “Alcoolul la volan este un accident”, campanii de responsabilizare socială care sunt prezente pe website-ul Comisiei Europene (Carta Europeană a Siguranței Rutiere – (http://www.erscharter.eu/en/content/national-campaign-sleepiness-driving-real-danger-social-responsibility-campaign), fiind nominalizate la Excellence in Road Safety Awards 2016 (http://www.erscharter.eu/ro/excellence-road-safety-awards-2016). Totodată, Asociaţia organizează cursuri de formare, adresate psihologilor, menite să formeze din ce în ce mai mulţi experţi în psihologia transportului, care să promoveze educaţia rutieră şi atitudinile responsabile în trafic. Mai multe informaţii găsiţi pe www.psihotrafiq.ro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.